Милош Станковић први на такмичењу AI Olympics

Фебруар, 2011.

aiwoМилош Станковић, студент четврте године Рачунарског факултета, освојио је прво место на AI Olympics такмичењу, у категорији Crafting Quest 2. РАФ су представљали и студенти друге године Вања Петровић Танковић и Ненад Божидаревић, који су учествовали у финалу у категорији Ticket to Ride.

AI Olympics је такмичење у развоју вештачке интелигенције, одржано 19. и 20. фебруара у Букурешту, а у организацији Факултета за аутоматику и рачунарство. Циљ овог такмичења је развој алгоритма који би се у једној од три категорије такмичио против решења супарничких тимова. Студенти су за рад на алгоритму имали период од децембра до фебруара, када је одржана квалификациона рунда и објављени финалисти. Упркос томе што је ово тек друга година одржавања такмичења, а прва година како је на интернационалном нивоу, за квалификације је регистровано преко 170 тимова, док је најбољих осам из сваке категорије учествовало у финалу. Од преко 20 тимова у финалу, три су била из Србије, односно два са Рачунарског факултета.

Осим самог такмичења, у оквиру овог догађаја организована су и разноврсна предавања из области рачунарства, као и демонстрације вештачке интелигенције. Међу предавачима су се нашли и запослени из Google-a и Facebook-a са темама „GMail Priority Inbox“ и „Three cool things about Facebook“. Ове компаније су такође вршиле и интервјуе за праксе које сваке године нуде талентованим студентима рачунарства. Поред њих, догађају је такође присуствовала и компанија Adobe, као и разне компаније из Румуније. Факултет на коме је одржаван догађај је обезбедио штандове и студентским секцијама, па су се током ова два дана могли видети и роботи различитих намена, као и симулације које користе вештачку интелигенцију.

Наши студенти су присуствовали догађају у Букурешту, те уживо пратили своје решење у финалу. Упркос чињеници да је такмичење младо, организатори су се потрудили да финале прође без потешкоћа. Поред забаве, студенти су имали прилике да науче нешто ново, као и да се упознају са врхунским стручњацима из области рачунарства и вештачке интелигенције. Вратили су се са веома позитивним утисцима и намером да поново учествују и следеће године.

1668-milos-stankovic-prvi-na-takmicenju-ai-olympics