Фестивал науке, 5-7. децембар 2008.

Уметничко-продукцијска група „Ноћ музеја“ организоваће од 5. до 7. децембра у београдском музеју „25. мај“, манифестацију под називом Фестивал науке. У оквиру фестивала, своје експерименте ће представити 140 младих научника уз подршку 14 научних институција.

Кроз занимљиве огледе и бројна предавања посетиоцима ће бити представљена достигнућа из области физике, хемије, биологије, астрономије, математике, геологије, психологије и генетике.

Између осталог, посетиоци ће сазнати како форензичари обрађују место злочина и откривају убицу помоћу трагова крви, ватреног оружја, обуће и влакана, како се из ћелија издваја и DNK утврђује очинство, како се може употребити вода као упаљач, како су изгледали диносауруси, како се помоћу ласера мери дебљина косе, како се разбијају честице атома итд.

Циљ Фестивала науке је да посетиоцима пружи шансу да се нађу у улози научника и сами открију како свет изгледа под микроскопом или како настају одређене хемијске реакције, односно како се долази до нових научних сазнања. Фестивал науке је организован тако да публика може да поставља питања, али и да учествује у извођењу експеримената. Предвиђене су и радионице за децу различитог узраста и занимљиве музејске поставке.

Фестивал науке 2008. одржава се под покровитељством Министарства науке и Секретаријата за образовање Београда. Фестивал науке је по први пут одржан 2007. године у Београду, када је у току два дана 8.000 посетилаца обишло зграду Геозавода и уживало у експериментима и предавањима више од 100 младих научника и истраживача.

1086-festival-nauke-5-7-decembar-2008