Студент Урош Делић на усавршавању на MIT-u

Урош Делић, студент друге године Рачунарског факултета и треће године Физичког факултета, провешће три и по месеца на усавршавању на Масачусетском институту за технологију (МИТ), који је међу пар најбољих универзитета на свету. Урош ће радити у групи проф. др Владана Вулетића, која је у оквиру Реsearch Laboratory оf Electronics, чија су истраживања усмерена ка манипулисању честицама у области где њиховим понашањем руководе квантромеханички ефекти.

На препоруку једног познаника, који је завршио МИТ, послао сам мејл професору Вулетићу. Написао сам да сам заинтересован за усавршавање у области квантне оптике и приложио му свој CV. На основу мојих пређашњих резултата, како у школовању, тако и у ваннаставним активностима, позвао ме је на усавршавање у трајању од 6 месеци, али ми моје обавезе на факултету нису дозволиле да останем после почетка септембра.“ – објашњава Урош како је добио ову изузетну прилику, где ће се бавити квантном оптиком, облашћу која је последњих година доживела велики раст, махом захваљујући препознавању потенцијала те области од стране држава и индустрије.

Пре овог усавршавања Урош Делић је присуствовао семинару из Квантне информатике и квантног рачунарства који је одржан у Крагујевцу, маја 2007. године, при чему му је Рачунарски факултет обезбедио смештај. Такође је и са колегиницом са РАФ-а, Марином Радулашки, ишао у један од најбољих института на свету за области квантне оптике, квантне информатике и квантног рачунарства, који се налази у Бечу.

Урошу желимо пуно успеха на МИТ-у.

1199-student-uros-delic-na-usavrsavanju-na-mit-u