Четврта Српска информатичка олимпијада

„Посебна ми је част да данас говорим пред вама који сте наша интелигенција и будућност. Не знам ни шта бих вам значајно рекла – чини се да ви све знате.Оно што вас издваја је знање које вам нико не може одузети, које ће вам омогућити да остварите своје снове и циљеве, да квалитетно живите, будете испуњени и задовољни.”
Овим речима отворила је четврту Српску информатичку олимпијаду за ученике основних и средњих школа Јасна Матић, министарка за телекомуникације и информационо друштво. Присетивши се свог школовања и такмичења на којима је учествовала, пожелела је младим информатичарима много успеха на такмичењу и у даљем бављењу том облашћу.

Само свечано отварање одржано је у суботу 29. маја у свечаној сали Привредне коморе Србије, где су се окупили такмичари, представници научних институција и многе истакнуте личности из света науке и информатике. Такав аудиторијум и говорници дали су посебан значај овом такмичењу које има важну улогу у мотивисању младих информатичара.
Организатори олимпијаде су Министарство просвете, Министарство науке и технолошког развоја и Друштво математичара Србије, а домаћини су Рачунарски факултет и Рачунарска гимназија из Beogradа. На олимпијади учествује 30 основаца и 31 средњошколац који су остварили најбоље резултате на државном такмичењу из информатике.

На свечаном отварању говорili су: проф. др. Зоран Каделбург (председник Друштва математичара Србије), Владан Живановић (генерални директор Microsoft -а у Србији), Ђуро Војновић (директор центра за информатику Привредне коморе Србије), проф. др Драган Урошевић (председник Комисије за такмичења), Бранислав Ђурђевац (директор Рачунарске гимназије) и проф. др Стеван Милинковић (представник Рачунарског факултета). 

Сви говорници упутili су речи подршке младим информатичарима, са жељама да буду успешни и иновативни на такмичењу, и у даљем раду.
Спонзори такмичења: Привредна комора Србије, компанија Microsoft и Интернет огледало показали су да, и у години кризе, имају довољно ентузијазма да подрже ово такмичење које ће лансирати младе генијалце – нашу памет и интелигенцију која треба да нас води у будућност. 

Дванаест најбољих матураната, на овогодишњим такмичењима из информатике, добило је четворогодишњу стипендију Рачунарског факултета из Beogradа, која им је овом приликом и уручена.

Информатичка олимпијада завршава се у недељу 30. маја, када ће у просторијама Рачунарског факултета (Кнез Михаилова 6/6) бити проглашени победници. Том приликом биће изабрана и екипа представника Србије на Међународној информатичкој олимпијади за ученике средњих школа, која ће се ове године одржати у Канади од 14. до 21. августа, као и екипа ученика основних школа која ће Србију представљати на Балканијади у Босни и Херцеговини.

1549-cetvrta-srpska-informaticka-olimpijada-1549