РАФ-овци учествовали у развоју Wowd -а

Више од половине софтверских инжењера, који су учествовали у развоју новог светског претраживача Wowd, чине свршени или садашњи студенти Рачунарског факултета. Wowd  је претраживач у реалном времену најновије генерације помоћу кога је могуће пронаћи најсвежије и најпопуларније странице са целог Interneta. Novi претраживач постиже свежину и свеобухватност, а време потребно да се нова страница пронађе на индексу мери се секундама, при чему се свака јавна страница може наћи у индексу.

За разлику од класичних, централизованих претраживача који свој индекс попуњавају уз помоћ аутоматизованих web  робота, Wowd приказује само оне странице које корисници сматрају занимљивим. Дакле, активност корисника утиче на редослед страница – а не само садржај страница и линкови са ње. Могуће је погледати листу страница које су тренутно најпопуларније, можете видети странице које садрже одређене речи, најсвежије теме на Internetu, итд.

Од лансирања крајем октобра 2009. године, компанијски web site http://www.wowd.com/ је посетило преко 700.000 корисника од којих је више од 85.000 инсталирало Wowd  апликацију, а 15.000 га користи сваког дана. Wowd  је тако дизајниран да нови корисници квалитативно доприносе систему на више начина.
Wowd  има дистрибуиран индекс, а иначе неискоришћени ресурси корисничких рачунара обезбеђују да систем стално ради брзо и квалитетно, и омогућује да Wowd  има најсвежије странице у свом индексу. Када корисник посети неку јавну страницу, Wowd  анонимно додаје глас за ту страницу. Такође, пошто се претрага врши на корисничком рачунару, ни једна информација везана за претраживање никада не напушта кориснички рачунар тако да нико не може да има увид у историју претрага, а приватност је већа него на било ком центализованом сајту за претраживање.

Комплетан развојни тим Wowd -а је из Србије, а менаџмент и инвеститори су из Силицијумске долине. Оснивач Wowd -а је београђанин Борислав Агапиев, који је 2006. дошао на идеју да се направи дистрибуирани Internet претраживач. Од почетка највећи део развојног тима чине студенти са РАФ-а, и тренутно од 27 developera , више од половине (18) су садашњи или свршени студенти РАФ-а. После дипломирања неколицина су остали и као асистенти на РАФ-у. Осим студената са РАФ-а ту је и доста студената који студирају у Новом Саду.

Рад на пројекту је веома изазован, развијају се нове идеје и приступи, смишљају се нови алгоритми и усавршавају постојећи. Претраживање Interneta се јако мало променило од времена кад је Google  направио револуционарни помак, а то је било пре више од 10 година. Данас су сви Internet претраживачи централизовани са великим датацентрима, а Wowd  доноси иновативан, дистрибуиран приступ од индексирања, ранкирања, кроловања, приватности, итд.“ – истиче један од студената РАФ-а који учествује у овом великом пројекту.

1424-raf-ovci-ucestvovali-u-razvoju-wowd-a