RAF-ovci učestvovali u razvoju Wowd -a

Više od polovine softverskih inženjera, koji su učestvovali u razvoju novog svetskog pretraživača Wowd, čine svršeni ili sadašnji studenti Računarskog fakulteta. Wowd  je pretraživač u realnom vremenu najnovije generacije pomoću koga je moguće pronaći najsvežije i najpopularnije stranice sa celog Interneta. Novi pretraživač postiže svežinu i sveobuhvatnost, a vreme potrebno da se nova stranica pronađe na indeksu meri se sekundama, pri čemu se svaka javna stranica može naći u indeksu.

Za razliku od klasičnih, centralizovanih pretraživača koji svoj indeks popunjavaju uz pomoć automatizovanih web  robota, Wowd prikazuje samo one stranice koje korisnici smatraju zanimljivim. Dakle, aktivnost korisnika utiče na redosled stranica – a ne samo sadržaj stranica i linkovi sa nje. Moguće je pogledati listu stranica koje su trenutno najpopularnije, možete videti stranice koje sadrže određene reči, najsvežije teme na Internetu, itd.

Od lansiranja krajem oktobra 2009. godine, kompanijski web sitehttp://www.wowd.com/ je posetilo preko 700.000 korisnika od kojih je više od 85.000 instaliralo Wowd  aplikaciju, a 15.000 ga koristi svakog dana. Wowd  je tako dizajniran da novi korisnici kvalitativno doprinose sistemu na više načina.
Wowd  ima distribuiran indeks, a inače neiskorišćeni resursi korisničkih računara obezbeđuju da sistem stalno radi brzo i kvalitetno, i omogućuje da Wowd  ima najsvežije stranice u svom indeksu. Kada korisnik poseti neku javnu stranicu, Wowd  anonimno dodaje glas za tu stranicu. Takođe, pošto se pretraga vrši na korisničkom računaru, ni jedna informacija vezana za pretraživanje nikada ne napušta korisnički računar tako da niko ne može da ima uvid u istoriju pretraga, a privatnost je veća nego na bilo kom centalizovanom sajtu za pretraživanje.

Kompletan razvojni tim Wowd -a je iz Srbije, a menadžment i investitori su iz Silicijumske doline. Osnivač Wowd -a je beograđanin Borislav Agapiev, koji je 2006. došao na ideju da se napravi distribuirani Internet pretraživač. Od početka najveći deo razvojnog tima čine studenti sa RAF-a, i trenutno od 27 developera , više od polovine (18) su sadašnji ili svršeni studenti RAF-a. Posle diplomiranja nekolicina su ostali i kao asistenti na RAF-u. Osim studenata sa RAF-a tu je i dosta studenata koji studiraju u Novom Sadu.

Rad na projektu je veoma izazovan, razvijaju se nove ideje i pristupi, smišljaju se novi algoritmi i usavršavaju postojeći. Pretraživanje Interneta se jako malo promenilo od vremena kad je Google  napravio revolucionarni pomak, a to je bilo pre više od 10 godina. Danas su svi Internet pretraživači centralizovani sa velikim datacentrima, a Wowd  donosi inovativan, distribuiran pristup od indeksiranja, rankiranja, krolovanja, privatnosti, itd.“ – ističe jedan od studenata RAF-a koji učestvuje u ovom velikom projektu.

1424-raf-ovci-ucestvovali-u-razvoju-wowd-a