РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом RAF Хакатону

На Првом РАФ Hakaton-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа РАФx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<Т>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић.
Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.
Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.
Победнички тим је на овај задатак одговорио на занимљив начин. Осмислили су Милениалдо платформу која служи за анкетирање људи, најчешће миленијалаца, путем инстаграм сторија. Платформа спаја агенције за истраживање тржишта са инфуенсерима на инстаграму и тако омогућава агенцијама да таргетирају групе људи које су им потребне за анкете. Са друге стране платформа омогућава инфлуенсерима алтернативни вид зараде.

„Због великог броја активних корисника и њихове активности на Инстаграм друштвеној мрежи, нека истраживања могу бити веродостојнија. То можемо закуључити из податка који говори да је Инстаграм тренутно најпопуларнија друштвена мрежа на интернету са преко 500 милијарди сторија сваког дана. Такође платформа решава проблем циљне групе млиенијалаца, тако што процес анкетирања прави занимљивијим од постојећих начина. Велика предност анкета на Инстаграму је то што се анкета може накнадно допунити, а да то притом нема значајан утицај на расипање циљне групе коју анкетирамо.“ – закључио је Вукоман Стојановић, члан Кмице тима.

IMG_0310.JPG

Првопласирани Кмице тим – Стефан Бургић, Вукоман Стојановић, Душан Здравковић и Миљан Текић

Другопласирани тим RAFx осмислило је решење које чини систем за препоруку групе корисника који имају највећу вероватноћу да ће попунити одређену анкету. Анкете су категоризоване у више различитих категорија као што су бизнис, IT, спорт и спајањем корисника са релевантним анкетама може се подстаћи већи проценат успешно попуњених анкета.
IMG_0287.JPG
Другопласирани RAFx тим – Михаило Вигњевић, Бранко Фурулија, Милош Милуновић и Вања Пауновић
Чланови трећепласираног тима Runtиme<T>error су за анализе постојећих података направили алат који на основу различитих улазних параметара даје детаљнији увид у статистике и омогућава детаљнију анализу података. Примeном линеарне регресије и факторских анализа утврдили су да значајан број људи млађих од 30 година одустане од попуњавања анкете без обзира на цену, као и да сам процес попуњавања анкете предуго траје и да су то једни од кључних фактора који утичу на успешност анкете.
Из тог разлога одлучили су да направе chat bot апликацију која ће на интерактиван начин корисника спровести кроз анкету. Дизајниран је bot engine који постваља питања из анкете и валидира одговоре корисника. Он ради независно и може преко одговарајућег API-a да комуницира са било којом платформом која омогућава интеграцију (Facebook, WhatsApp, Viber, Telegram,…).
 IMG_0274.JPG
Трећепласирани Runtime<T>error тимЛазар Булић, Ђорђе Величковић и Лука Јовичић
Поред подршке Рачунарског факултета, такмичење су подржале компаније Opinodo, SoftwareHaus i Teamcubate.
Атмосферу са хакатона погледајте у галерији.

5598-raf-ovci-najbolji-na-prvom-raf-hakatonu