Student Računarkog fakulteta Filip Antić odbranio je diplomski rad na temu „Eterium, osnove i primena blockchain-a“

Student Računarskog fakulteta Filip Antić je 29. oktobra odbranio diplomski rad na temu Eterium, osnove i primenablockchain-a“ pred komisijom koju su činili mentor: dr Đorđe Babić i dr Dušan Vujošević.

„Kriptovaluta (eng.cryptocurrency) je digitalna ili virtuelna valuta koja je osmišljena da funkcioniše kao sredstvo razmene. Prefiks “kripto” dolazi od reči kriptografija koja se koristi za izradu protokola koji čini transakcije sa kriptovalutama sigurnim i teškim za lažiranje. Jedna od najvažnijih karakteristika kriptovalute jeste ta što nije kontrolisana od strane bilo kog centralnog autoriteta, međutim, postoje i neke koje su centralizovane.

Ova decentralizovanost je moguća zbog tehnologije koja se nalazi u pozadini kriptovaluta, a koja se naziva blockchain. Blockchain kako mu samo ime kaže, je lanac blokova na kome se beleže transakcije koje se vrše u okviru mreže neke kriptovalute. Bitna karakteristika blockchain-a jeste da su svi blokovi sa transakcijama međusobno povezani, samim tim, ako bi neko pokušao da izmeni barem jedan podatak u bloku, cela mreža bi to videla i ne bi mu dozvolili. Zbog ovoga je blockchain našao primenu u različitim industrijama i delatnostima, od transporta do skladištenja podataka u državnim institucijama. Najpoznatija, a ujedno i prva kriptovaluta koja je nastala je bitcoin (BTC).

Pojavio se kao ideja krajem 2008, a u januaru 2009. godine je nastao prvi bitcoin, a njegov tvorac je čovek ili grupa ljudi pod pseudonimom Satoši Nakamoto. Jedna od najpoznatijih teorija o nastanku bitcoina jeste ona koja govori o tome da je on rezultat velike ekonomske krize koja je zadesila svet 2008. godine. Zbog nepoverenja u tradicionalne finansijske insitucije koje su te godine zakazale, javila se potreba za nečim što je decentralizovano i jednostavno za korišćenje. I zaista, par meseci nakon sloma svetskog tržišta pojavljuje se bitcoin pismo o namerama (whitepaper) u kome je njegov tvorac izneo ideju i projekat bitcoina. Od njegovog nastanka pa sve do danas pojavilo se mnogo novih kriptovaluta – iako ne možemo za sve njih reći da spadaju u ovu kategoriju – i taj broj sada premašuje 2.000. U ovom radu ću pokušati da objasnim i približim čitaocu šta je to kripto valuta i kako funkcioniše. Uvešću kao pojam dve kripto valute: bitkoin i eterium i pokušaću da prikažem glavnu razliku između ove dve kripto valute, kao i nedostatke bitkoina u odnosu na eterium“.
Slike sa odbrane pogledajte u galeriji.

5566-student-racunarkog-fakulteta-filip-antic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-xa-eterium-osnove-i-primena-xa-blockchain-xa-a