Studentkinja Marija Čolić odbranila je svoj diplomski rad na temu „Primjena bežičnih senzorskih mreža u poljoprivredi“

Studentkinja Računarskog fakulteta Marija Čolić je 30. oktobra odbranila svoj diplomski rad na temu Primena bežičnih senzorskih mreža u poljoprivredi pred komisijom koju su činili mentor dr Selena Vukotić i dr Đorđe Babić, član komisije.

„U poslednje vrijeme postoji značajan rast u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) u zemljama u razvoju. Telekomunikacije su jedno od područja gdje IKT bilježi stalne brze promjene. Mobilni telefoni se koriste za svakodnevne potrebe pa i za potrebe poljoprivrede. Poljoprivrednici koriste telefone u obavljanju svakodnevnih poljoprivrednih aktivnosti. Istovremeno veliki napredak pokazuju i bežične senzorske mreže. Potencijal bežičnih senzorskih mreţa u prepoznavanju različitih pojava iz naše okoline, njihova pristupačnost i upotrebljivost glavne su teze ovog diplomskog rada. Cilj ovog diplomskog rada jeste upoznavanje sa različitom primjenom bežičnih senzorskih mreža u oblasti poljoptivrede. Upoznaćemo se sa načinom na koji bežične senzorske mreže pomažu poljoprivrednicima za nadgledanje i kontrolu svojih polja.“ – u uvodu je istakla autorka.
„Primjena bežičnih senzorskih mreža može biti vema korisna, naročito u oblasti poljoprivrede, što je i pokazano u ovom radu. Na osnovu nekih metoda istraživanja moguće je dobiti informacije o najvećim brigama poljoprivrednika u vezi sa praćenjem svojih polja i poboljšanjem kvaliteta prinosa. Pokazano je da bežične senzorske mreže omogućavaju poboljšavanje kvaliteta i količine prinosa, a ublažavaju ili čak eliminišu neke nepovoljne faktore u poljoprivredi. Informacije koje se dobiju istraživanjem posle se koriste za izradu dizajna aplikacija koje će pomoći poljoprivrednicima. Aplikacije koje se prave za pomoć poljoprivrednicima treba da omoguće efikasno nadgledanje polja.
Iskustva različitih autora u svijetu govore o trendu sve veće primjene bežičnih senzorskih mreža u poljoprivredi tako da one imaju perspektivu kao dio savremenih poljoprivrednih sistema.“ – zaključila je Marija.
Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

5555-studentkinja-marija-colic-odbranila-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-primjena-bezicnih-senzorskih-mreza-u-poljoprivredi