Student Aleksandar Višnjički odbranio je diplomski rad na temu „Bežične senzorske mreže u poljoprivredi“

Student Računarskog fakulteta Aleksandar Višnjički je 30. oktobra 2020. godine odbranio diplomski rad na temu Bežične senzorske mreže u poljoprivredi pred komisijom koju su činili: mentor dr Petar Bojović i član profesor Goran Martić.
U radu je predstavljen celokupni koncept senzorskih mreža. Detaljno ćemo proći kroz osnove senzorskih mreža, potom ćemo govoriti opširnije o senzorima koji se koriste u ovim mrežama, nakon toga ćemo detaljnije obraditi temu bežičnih senzorskih mreža. Na samom kraju ćemo prikazati primer korišćenja bežičnih senzorskih mreža u poljoprivredi i prikazati praktično kako jedan takav sistem funkcioniše. Prilikom navodnjavanja useva, poljoprivrednici moraju znati kako i koliko zalivati određenu vrstu biljke. To nije jednostavno postići jer količina vode koja mora da se utroši u tom procesu varira u zavisnosti od temperature vazduha i zemljišta, kao i od vlažnosti vazduha i zemljišta. Sa sistemom koji ćemo koristiti, moći cemo sve te paremetre detaljno pratiti. U zavisnosti od njih znaćemo koliko je potrebno koristiti vode pri zalivanju kako bi dobili što bolje i kvalitetnije proizvode. – navedeno je u uvodu.
Na osnovu činjenica i podataka navedenih u ovom radu, dolazi se do zaključka da je primena senzora i senzorskih mreža u poljoprivredi raste iz dana u dan. Vremenom se razvio veliki broj senzora koji nam omogućavaju da pratimo razne parametre u oblasti poljoprivrede. S obzirom da u poslednje vreme senzorske mreže postaju sve više energetski efikasne, počinju sve više da se koriste u našoj poljoprivredi. Pošto su senzorske mreže materijalno isplative i pružaju odlične rezultate, sigurno će naći svoje mesto u razvoju poljoprivrede u Srbiji. – zaključio je Aleksandar.
 Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

6032-student-aleksandar-visnjicki-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-bezicne-senzorske-mreze-u-poljoprivredi