Student Branko Fulurija odbranio je svoj diplomski rad na temu „Arhitektura platforme za analitiku podataka u oblaku“

Student Računarskog fakulteta Branko Fulurija je 18. septembra 2020. godine odbranio diplomski rad na temu Arhitektura platforme za analitiku podataka u oblaku pred komisijom koju su činili: mentor dr Dušan Vujošević i član dr Bojana Dimić Surla.
 
„Podaci su u današnjem poslovnom i tehnološkom svetu neophodan i neizostavan deo svake uspešne organizacije. Tehnologije i alati za rad sa velikim skupovima podataka doživeli su veliki napredak i inovacije u protekloj deceniji i na taj način omogućili da analitika postane dostupna većem broju organizacija različitih veličina. Upotreba analitike sada više nije ograničena samo na tehnološke gigante sa dobrim finansijskim stanjem. Obrada i analiza podataka je postala rasprostranjena i prema sprovedenim istraživanjima, čak oko 60% organizacija koriste analitiku u nekom obliku. U današnjem svetu, upravljanje kompanijom bez upotrebe analitike se može uporediti sa vožnjom automobila u nepoznatoj zemlji bez pomoći mape ili GPS-a.“ – navedeno je u apstraktu.
 
“ Razvoj računarstva u oblaku sa sobom donosi i veliku priliku za sve vrste organizacija. Prilikom odabira servisa za implementaciju platforme za analitiku, potrebno je posebno obratiti pažnju na zahteve koje organizacija poseduje (npr. količina podataka, brzina podataka, format podataka ili izvori podataka), i na osnovu tih zahteva konstruisati platformu uz pomoć adekvatnih servisa. U suprotnom, ako se ne odabere pravi servis za pravu svrhu, može doći do izuzetno velikih finansijskih troškova za klaud servise. Iako klaud provajderi danas imaju veliki broj servisa u svojoj ponudi, koji na prvi pogled rešavaju sve probleme jedne organizacije, i dalje su organizacijama potrebne klaud arhitekte, sa velikim iskustvom i širokim znanjem u ovoj oblasti, kako bi zahteve jedne organizacije preneli na arhitekturu ekonomične platforme u oblaku. Veliki izbor raznovrsnih klaud servisa, sa sobom nosi i odgovornost odabira pravog alata za rešavanje problema. Greška koju organizacije danas često ponavljaju jeste da svoju infrastrukturu iz centra podataka, u gotovo identičnom obliku, prenesu na okruženje u oblaku. Na ovaj način, organizacije gube neke od najvećih prednosti koje klaud danas nudi, kao što su: serverless (upotreba servisa bez održavanja servera), MPP (Massive Parallel Processing) klaud skladišta podataka, potpuno automatizovana elastičnost i skalabilnost, kao i mnoge druge prednosti.“ – zaključio je Branko.
 
 Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

5951-student-branko-fulurija-odbranio-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-arhitektura-platforme-za-analitiku-podataka-u-oblaku