Студент Драган Мaндић одбранио је свој дипломски рад на тему „Инфраструктура као код“

Студент Рачунарског факултета Драган Мaндић је 14. октобра 2020. године одбранио дипломски рад на тему Инфраструктура као код пред комисијом коју су чинили: професор Горан Мартић и члан др Петар Бојовић.
„Основа принципа инфраструктуре као код започиње питањем: Како се традиционално управља инфраструктуром? Гледајући традиционалну инфраструктуру, нпр. VMware, која се налази у приватном дата центру, класичан приступ је био да потрошач инфраструктуре пошаље тикет, који би неко од запослених у data центру преузео, убацио у програм за управљање или административну конзолу, одакле би нам обезбедио тај део инфраструктуре. То је било одлично ако ми не морамо да водимо већи део инфраструктуре или ако је раст наше инфраструктуре био мали. VM (виртуална машина) би живела месецима или годинама, постојао је ограничен обим размештања, па је било могуће ручно усмеравати и кликнути, као и администрирати ове системе.“ – наведено је у уводу.
 
„Методологије и принципи које је IaC усвојио и примењује су драстично изменili како људи гледају на инфраструктуру. Инфраструктура више није нешто што захтева недење и недеље да се подигне и оспособи, као и посебно особље задужено за подизање и инсталирање. Сада, насупрот некада, можемо да добијемо потпутно оперативну инфраструктуру у неколико кликова. Поред тога, можемо веома лако да добијемо неколико реплика наше инфраструктуре (све реплике су потпуно исте), тако да је могуће тестирати, развијати и пустити у продукцију софтвер над истом инфраструктуром, без страха за компатибилност. Поред тога, сама контрола над инфраструктуром је драстично измењена употребом IaC-а. Мањи радни трошкови, верзионисање, конзистентност података, брзина испоруке, лака конфигурација и добра визуализација су само неке од погодности које је IaC донео. Брз развој је донео многе нове алате са собом. За сваку потребу која може да настане, а да је везана за инфраструктуру, постоји на десетине алата који могу да је реше. Од складиштења података, преко испоруке софтвера, па до креирања нашег приватног облака, алати и њихове комбинације су неограничене.“ – закључио је Драган.
Фотографије са одбране налазе се у галерији.

6024-student-dragan-mandic-odbranio-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-infrastruktura-kao-kod-2020