Student Dragan Mandić odbranio je svoj diplomski rad na temu „Infrastruktura kao kod“

Student Računarskog fakulteta Dragan Mandić je 14. oktobra 2020. godine odbranio diplomski rad na temu Infrastruktura kao kod pred komisijom koju su činili: profesor Goran Martić i član dr Petar Bojović.
„Osnova principa infrastrukture kao kod započinje pitanjem: Kako se tradicionalno upravlja infrastrukturom? Gledajući tradicionalnu infrastrukturu, npr. VMware, koja se nalazi u privatnom data centru, klasičan pristup je bio da potrošač infrastrukture pošalje tiket, koji bi neko od zaposlenih u data centru preuzeo, ubacio u program za upravljanje ili administrativnu konzolu, odakle bi nam obezbedio taj deo infrastrukture. To je bilo odlično ako mi ne moramo da vodimo veći deo infrastrukture ili ako je rast naše infrastrukture bio mali. VM (virtualna mašina) bi živela mesecima ili godinama, postojao je ograničen obim razmeštanja, pa je bilo moguće ručno usmeravati i kliknuti, kao i administrirati ove sisteme.“ – navedeno je u uvodu.
 
„Metodologije i principi koje je IaC usvojio i primenjuje su drastično izmenili kako ljudi gledaju na infrastrukturu. Infrastruktura više nije nešto što zahteva nedenje i nedelje da se podigne i osposobi, kao i posebno osoblje zaduženo za podizanje i instaliranje. Sada, nasuprot nekada, možemo da dobijemo potputno operativnu infrastrukturu u nekoliko klikova. Pored toga, možemo veoma lako da dobijemo nekoliko replika naše infrastrukture (sve replike su potpuno iste), tako da je moguće testirati, razvijati i pustiti u produkciju softver nad istom infrastrukturom, bez straha za kompatibilnost. Pored toga, sama kontrola nad infrastrukturom je drastično izmenjena upotrebom IaC-a. Manji radni troškovi, verzionisanje, konzistentnost podataka, brzina isporuke, laka konfiguracija i dobra vizualizacija su samo neke od pogodnosti koje je IaC doneo. Brz razvoj je doneo mnoge nove alate sa sobom. Za svaku potrebu koja može da nastane, a da je vezana za infrastrukturu, postoji na desetine alata koji mogu da je reše. Od skladištenja podataka, preko isporuke softvera, pa do kreiranja našeg privatnog oblaka, alati i njihove kombinacije su neograničene.“ – zaključio je Dragan.
Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

6024-student-dragan-mandic-odbranio-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-infrastruktura-kao-kod-2020