Student Milan Milićević odbranio je svoj diplomski rad na temu „Rešenja poslovne inteligencije u modernom poslovanju“

Student Računarskog fakulteta Milan Milićević je 24. septembra 2020. godine odbranio diplomski rad na temu Rešenja poslovne inteligencije u modernom poslovanju pred komisijom koju su činili: mentor dr Dušan Vujošević i član dr Snežana Popović .
„Ekspanzija upotrebe računara u poslovanju uslovila je razvoj aplikacija koje korisnicima omogućavaju lakše prikupljanje, obradu, analizu, skladištenje i interpretaciju podataka. U ovom radu će biti reči o načinima obrade i prikazivanju podataka u modernom poslovanju sa akcentom na program Microsoft Power BI sa kojim sam se susreo u radu u internacionalnoj kompaniji. Kako se u kompaniji javila potreba za sistemom poslovne inteligencije koji bi mogao da obradi i poveže veliku količinu podataka što u proizvodnji, distribuciji, prodaji i analizi finansijskih izveštaja urađena je analiza komercijalno dostupnih proizvoda na tržištu.

Tokom analize poslovnih rešenja sa svojim pretpostavljenim u kompaniji sam došao do zaključka da je Power BI rešenje najkompletnije za firmu koja već ima integrisane gotovo sve dostupne Microsoft servise. Trend rešenja poslovne inteligencije je tzv. „self service“, koji omogućava i manje iskusnim korisnicima da prave izveštaje za sopstvene potrebe. Međutim, komplikovaniji izveštaji u Power BI programu zahtevaju određeno iskustvo u vizuelizaciji i povezivanju baza podataka, pa je iz tog razloga preporučljivo da se alocira pozicija samo za potrebe izveštavanja, bilo da je to analitičar podataka, dizajner ili programer za potrebe poslovne inteligencije. Da bismo došli do krajnjeg rezultata, odnosno vizuelnih prikaza podataka, potrebno je da podaci imaju određenu strukturu i da budu prethodno obrađeni za potrebe izveštavanja. U radu će biti prikazani različiti primeri vizuelizacije koji doprinose lakšem izveštavanju i bržem delovanju u cilju poboljšanja poslovanja.“ – navedeno je u apstraktu.

„Da bi se strateške i operacione odluke donosile brzo, a kako bi se održala kompetetivna prednost na tržištu više nije dovoljno samo postojanje određenih podataka. Podaci moraju da se brzo obrade, struktuiraju, analiziraju i predstave na takav način koji bi ključnim ljudima doneo lakše, preciznije i brže donošenje odluka. Poslovna inteligencija u modernom poslovanju donosi upravo to i pomaže biznisu da ostane konkurentan na tržištu koje se stalno menja. Prostor za donošenje sporih odluka na osnovu podataka koji su nekada obrađivani danima je iščezao. Iz mog iskustva, primena centralizovanog rešenja poslovne inteligencije i vizuelizacija koja pruža relevantne informacije dovela je do smanjenja dupliranih izveštaja, redukovala je broj poruka e-pošte, omogućila je precizniju interpretaciju podataka i samim tim smanjila utrošeno vreme svih zaposlenih i povećala produktivnost. Takođe, u odnosu na tradicionalno rešenje, Excel, Power BI je višestruko brže izvršavao kompleksna filtriranja i kalkulacije nad bazama podataka sa kojima sam radio. Bilo da se radi o malom biznisu ili velikoj kompaniji i bez obzira u kojoj sferi posluje, poslovna inteligencija će, ukoliko se podaci dobro obrade, omogućiti lakše, preciznije i nadasve brže donošenje odluka.“ – zaključio je Milan.

5955-student-milan-milicevic-odbranio-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-resenja-poslovne-inteligencije-u-modernom-poslovanju