Student Slobodan Nikolić odbranio je diplomski rad na temu „Integracija pozadinskih servisa u Unity 3D razvojno okruženje“

Student Računarskog fakulteta Slobodan Nikolić je 26. novembra 2020. godine odbranio diplomski rad na temu „Integracija pozadinskih servisa u Unity 3D razvojno okruženje“pred komisijom koju su činili: mentor dr Milan Vidaković i član dr Bojana Dimić Surla.

„U radu će biti objašnjen i analiziran način uvoza i implementacije spoljašnjih i unutrašnjih paketa i pribora za razvoj softvera (SDK) u Unity okruženju za razvoj aplikacija, kao i potreba za korišćenjem ovakvih servisa sa ciljem kreiranja potpunog proizvoda koji može biti konkurentan na tržištu 2020. godine. Na početku je objašnjen značaj praćenja različitih metrika performansi aplikacije, koje se prate i beleže korišćenjem pozadinskih servisa, kao i opis najznačajnih indikatora performansi. Nakon kratkog pregleda okruženja za razvoj i njegovih osnovnih karakteristika, napravljen je i pregled svih pozadinskih servisa koji će biti analizirani u ovom radu. U odgovaraju ćim sekcijama će biti objašnjeni pojedinačni servisi i njihov uvoz i implementacija, kroz objašnjenja, isečke delova koda i slike. Pored uvoza pojedinačnih priključaka i implementacije, objašnjen je i sam način izgradnje projekta, moguće greške pri izgradnji i načini njihovog rešavanja.“ – navedeno je u apstraktu.

„Tema ovog rada je izabrana na osnovu ličnog iskustva u industriji video igara i aplikacija, kao i na osnovu najvažnijih trendova i tema pri razvoju istih u modernom dobu. U radu su na početku objašnjeni osnovni pojmovi potrebni za razumevanje celokupne teme, koja se obraduje kasnije kroz rad, primerima iz korišćenja pomenutih tehnologija i okruženja za razvoj. Detaljnije obradene teme su jedne od najvažnijih tema u modernom razvoju aplikacija, kao što su analitika i monetizacija proizvoda, sa fokusom na Firebase sitem za analitiku i IronSource medijaciju reklama. Detaljnije poznavanje ovakvih sistema, kao i različitih metodologija rada i razvoja softvera omogućavaju pogled na širu sliku industrije mobilnih aplikacija, ali i softvera generalno, kao i servisa u oblaku, koji omogućavaju bržu i lakšu iteraciju kroz razvoj aplikacija. Siguran sam da će mi taj pogled omogućiti razvoj karijere u pravcu koji želim, a to je definitivno programiranje i preduzetništvo u sferi informacionih tehnologija.“ – zaključio je Slobodan.

Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

6063-student-slobodan-nikolic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-integracija-pozadinskih-servisa-u-unity-3d-razvojno-okruzenje