Studentkinja Jovana Atanasijević odbranila je svoj diplomski rad na temu „Paralelni pristup u obradi velikih podataka upotrebom veb krolera“

Studentkinja Računarskog fakulteta Jovana Atanasijević je 9. juna 2020. godine odbranila diplomski rad na temu Paralelni pristup u obradi velikih podataka upotrebom veb krolera pred komisijom koju su činili: mentor dr Dušan Vujošević i član dr Milanka Gardašević Filipović.

„Tehnologija velikih podataka je izuzetno bitna u dobu Interneta u kojem trenutno živimo zbog ogromnih količina podataka koje konstantno cirkulišu. Da bi kompanija imala uspešno poslovanje od ključne važnosti je da ima potrebne veštine za analizu podataka koje prikupi, i da svoje proizvode oblikuje prema rezultatima tih analiza. Veb kroleri čine značajan deo kreiranja većine proizvoda zasnovanih na podacima. Cilj ovog rada je objedinjavanje i primena stečenog znanja iz više odabranih predmeta odslušanih tokom studiranja na smeru Računarske nauke na Računarskom fakultetu, implementacijom paralelizacije veb krolera.“ – navedeno je u apstraktu.

„Kako organizacioni sistemi rastu, posedovanje vrednih podataka i umeće manipulacije njima postaje prioritet od kog zavisi budući rad tog sistema. S obzirom na brzinu kojom se stvaraju novi podaci, na količinu podataka koji treba da se skladište i njihovu nestruktuiranost po prirodi, tehnologija velikih podataka je postala ključna za vođenje svih većih sistema. Tehnologija velikih podataka postavlja osnov za budući tehnološki napredak u svim oblastima primene.“… „Originalan doprinos rada čini prikaz sistematske implementacije paralelizacije nad datim algoritmom, zajedno sa dizajnom pristupa paralelizacije i analizom efikasnosti. Analizom poređenih rezultata došla sam do zaključka da paralelizacija veb krolinga, odnosno jedne od metoda za obradu velikih podataka, dovodi do povećanja performansi po pitanju vremena izvršavanja.“ – zaključila je Jovana.

Ovaj rad u sebi sadrži dosta pitanja za buduća istraživanja: kako iskoristiti GPGPU za paralelizaciju veb krolera, koja je granica vremenske efikasnosti paralelizacije veb krolera, koji su načini sinhronizacije logički zavisnih celina algoritma; podloga za ove pravce istraživanja se nalazi u ovom radu.

Fotografije sa dodele nalaze se u galeriji.

5839-studentkinja-jovana-atanasijevic-odbranila-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-paralelni-pristup-u-obradi-velikih-podataka-upotrebom-veb-krolera