Studentkinja Miona Tekelerović odbranila je diplomski rad na temu „Dejta majning u bankarstvu“

Studentkinja Računarskog fakulteta Miona Tekelerović je 24. septembra 2020. godine odbranila diplomski rad na temu Dejta majning u bankarstvu pred komisijom koju su činili: mentor dr Dušan Vujošević i član dr Snežana Popović.
„U ovom radu biće objašnjena tema rudarenja podataka, značaj, procesi, algoritmi i tehnike, domen primene u bankarstvu kao i analiza primene jednostavnog modela. Pronalaženja obrazaca i korelacija u velikim skupovima u cilju predviđanja podataka ishoda koristeći širok spektar tehnika. Bankarske delatnosti usvajaju tehnologije rudarenja podataka u raznim oblastima, posebno u segmentu kupaca i profitabilnosti, predviđanju cena, vrednosti različitih investicionih proizvoda, poslovanju na novčanom tržištu, otkrivanju lažnih transakcija, predviđanju rizika. Ključne tehnike koje softver za rudarenje podataka koristi uključuju statističke analize, specifične algoritme, statistiku baze podataka, mašinsko učenje i veštačku inteligenciju.“ – navedeno je u apstraktu.
„Rudarenje podataka integrisano je u savremeni bankarski informacioni sistem i nudi raznovrsne primene koje su od ključnog značaja za poboljšanje i razvijanje na tržištu. Predviđa šablone na osnovu velike količine podataka, primenom mašinskog učenja, statistike i veštačke inteligencije. Glavna tema rada su opis algoritama, procesa i primene u komponentama bankarstva. Predstavljeni su pojedini softveri, trenutno u najvećoj meri u upotrebi i korišćeni. Analizom jednostavnog primera rudarenja podataka prikazan je rast broja transakcija uzimajući u obzir ostale faktore.“ – zaključila je Miona.
Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

5954-studentkinja-miona-tekelerovic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-dejta-majning-u-bankarstvu