Studentkinja Nataša Radulović odbranila je svoj diplomski rad na temu „Primena digitalnih filtara za uklanjanje šuma kod EKG signala“

Studentkinja Računarskog fakulteta Nataša Radulović je 29. oktobra 2020. godine odbranila diplomski rad na temu Primena digitalnih filtara za uklanjanje šuma kod EKG signala pred komisijom koju su činili: mentor dr Đorđe Babić i član dr Dušan Vujošević.
„Digitalna obrada signala obuhvata širok spektar primene, uključujući obradu zvučnih signala, slika, video zapisa, govora. U ovom radu akcenat je na obradi biomedicinskih signala, tačnije EKG (elektrokardiogram) signala. Pored njega obrađuju se i EMG (elektromiogram) i EEG (elektroencefalogram), FEKG (fetalni elektrokardiogram), EGG (elektrogastrogram). Svi ovi postupci su postali neizostavni deo dijagnoze zdravstvenih poremećaja. 
Problem koji nastaje prilikom snimanja svake vrste signala su šumovi, odnosno smetnje nastale raznim spoljašnjim faktorima. Specijalno, većina biomedicinskih signala su slabi signali, tako da je u tom slučaju otklanjanje neželjenih delova signala od velikog značaja. Postupak propuštanja određenih frekvencija signala i blokiranja drugih frekvencija zove se filtriranje. Tema ovog rada je upravo digitalno filtriranje EKG signala“ – navedeno je u uvodu.
Medicina i tehnologija danas predstavljaju neraskidiv spoj koji omogućava brže i tačnije dijagnostifikovanje bolesti, kao i efikasnije lečenje. Posebna pažnja se posvećuje prevenciji bolesti i sprečavanju njenog razvoja. Svako postavljanje dijagnoze zahteva stručnost lekara, ali i preciznost aparata koji pomaže u postavljanju te dijagnoze. Tako je od velike važnosti i da detekcija EKG signala bude izvršena sa maksimalnom tačnošću. Detekcija QRS kompleksa, kao najznačajnijeg dela EKG signala, predmet je istraživanja poslednjih 40 godina. Tokom tih godina, razvio se veliki broj algoritama koji dovoljno pouzdano detektuju ovaj kompleks. – zaključila je Nataša.
Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

6027-studentkinja-natasa-radulovic-odbranila-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-primena-digitalnih-filtara-za-uklanjanje-suma-kod-ekg-signala