Studentkinja Tamara Zdravković odbranila je diplomski rad na temu „Sistem za parsiranje informacija sa NBA košarkaških utakmica“

Studentkinja Računarskog fakulteta Tamara Zdravković je 7. septembra 2020. godine odbranila diplomski rad na temu Sistem za parsiranje informacija sa NBA košarkaških utakmica pred komisijom koju su činili: mentor dr Bojana Dimić Surla i član dr Petar Bojović.
„Tema diplomskog rada je izrada desktop aplikacije koja računa osnovnu i naprednu statistiku za NBA košarkašku ligu. Aplikacija je razvijana korišćenjem mikroservisne softverske ahitekture, koja se sastoji iz tri mikroservisa, od koja dva računaju osnovnu i naprednu statistiku, dok jedan predstavlja JavaFX internu desktop aplikaciju.“… „U radu će biti opisan način implementacije, sve od planiranja arhitekture do klijentskog dela aplikacije pravljenog isključivo za internu upotrebu u kompaniji.“ – navedeno je u uvodu.
„Mikroservisi smanjuju složenost sistema podelom na manje softverske komponente koje su jasno razdvojene, pa je s toga ovaj projekat podeljen na više servisa sa jasnim funkcijama koji međusobno komuniciraju asinhrono preko jms-a, za razliku od sinhrone komunikacije uz pomoć http protokola, koja se uglavnom koristi za web aplikacije, što u ovom slučaju nije bio primer – već izrada JavaFX desktop aplikacije. Međutim, zbog korišćenja REST arhitekture može se jednostavno implementirati web ili android klijent koji bi pozivao date mikroservise.“ – zaključila je Tamara.
Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

5939-studentkinja-tamara-zdravkovic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-sistem-za-parsiranje-informacija-sa-xa-nba-xa-kosarkaskih-utakmica