Studentkinja Teodora Mladenović odbranila je svoj diplomski rad na temu „Analiza razlika između klasične i digitalne obrade fotografije“

Studentkinja Računarskog fakulteta Teodora Mladenović je 22. oktobra 2020. godine odbranila diplomski rad na temu „Analiza razlika između klasične i digitalne obrade fotografije“ pred komisijom koju su činili: mentor dr Dušan Vujošević i član dr Nenad Malešević.
 
„Rad se u uvodnom delu bavi problematikom optičkog razumevanja slike i razvojem istorijskih tehnika hemijskih, odnosno elektronsko-digitalnih procesa stvaranja i čuvanja realnih slika iz prirode. Uporedo sa razvojem tehnologije beleženja slika, razvijana je i tehnika njihove obrade. Prikazujući postupke klasičnog retuša fotogrfija, alata i pribora kojima je retuš vršen, analizira se nepromenljivost zahteva koji naručioci u različitim istorijskim epohama imaju u vezi obrade fotografija. Uočavajući potrebu obrade savremenih, digitalnih snimaka, Tomas Knol kreira Fotošop, program koji podržavajući klasičan radni ambijent retušera fotografija, revolucionarno menja naš odnos prema foto-digitalnom zapisu. U završnom delu rada analiziraju se najkarakterističnije alatke programa i daje prikaz njihove primene na digitalnom snimku koji je napravila autorka rada.“ – navedeno je u apstraktu.
 
„Ipak, zakoni tržišta i tokova novca učinili su da Fotošop u sadašnjoj fazi počne da radi i protiv svojih korisnika. Najnovije verzije porgrama kupuju se na clouds-u i licence se obnavljaju svake godine, količina alatki i obim ponude prevazilaze realne potrebe korisnika i više su u funkciji marketinga i opravdavanja stvaranja novih verzija.
I pored svega, pojava programa Adobe Photoshop u potpunosti je promenila naš odnos prema digitalnim snimcima, a prelivajući se u realan život savremenog čoveka, počela je da menja i naše svakodnevno sagledavanje stvarnosti koju doživljavamo kroz alatke iz Tool’s ponude Adobe Photoshop-a“ – zaključila je Teodora.
Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

5971-studentkinja-teodora-mladenovic-odbranila-je-svoj-diplomski-rad-na-temu-analiza-razlika-izmedu-klasicne-i-digitalne-obrade-fotografije