Student Ivan Pecić odbranio je diplomski rad na temu „Namenski računarski sistemi u auto industriji“

Student Računarskog fakulteta Ivan Pecić je u petak, 17. decembra 2021. godine odbranio diplomski rad na temu Namenski računarski sistemi u auto industriji pred komisijom koju su činili mentor, dr Miloš Jovanovići i član, dr Lazar Karbunar.

 U uvodu svog rada Ivan je istakao sledeće:

 Nagli rast računarskih mogućnosti i kompleksnosti komponenti su doveli do pomeranja granica složenosti sistema u auto industriji. Od prostih sistema za pomoć pri vožnji, danas imamo automobile sa složenim sistemima koji su postali standard, nešto nezamislivo pre samo 10 godina.

Proces proizvodnje, tehnologije, tehnike i alati su napredovali sa tim trendom. Širok spektar elektronskih funkcija, kao što su navigacija, adaptivna kontrola, kontrola saobraćaja, kontrola proklizavanja, kontrola stabilizacije i aktivni sigurnosni sistemi su implementirani u naša vozila.

Proizvođači komponenti često imaju klijente iz svih delova sveta za svakojaka vozila. Da bi bili uspešni na tržištu, njihov proizvod mora da bude modularan, da ne kažemo univerzalan. Time dolazimo i to cilja cele industrije, kao jedne globalne mreže koja razvijanjem teoretskih rešenja pravi konkretne proizvode za široku upotrebu. Ovakvim pristupom se smanjuje trošak i utrošeno vreme, čime se povećava proizvodnja.

Ako se uzme u obzir i napredak koji je sve primetniji na infrastrukturi puteva, sve navodi na to da će u budućnosti vozila biti estetski različita, ali sačinjena od komponenti koje su razvijene za čitavu industriju. – zaključio je Ivan.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6574-student-ivan-pecic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-namenski-racunarski-sistemi-u-auto-industriji