Student Marko Mitić odbranio je diplomski rad na temu „Primena programskog jezika Kotlin za razvoj aplikacija“

Student Računarskog fakulteta Marko Mitić je 4. februara 2021. godine odbranio diplomski rad na temu „Primena programskog jezika Kotlin za razvoj aplikacija“ pred komisijom koju su činili: mentor dr Milan Vidaković i član dr Bojana Dimić Surla.

„Kotlin je moderni, statički, strogo-tipiziran jezik s podrskom za objektno-orjentisano i funkcionalno programiranje. Nastao je kao odgovor na nedostatke i spor razvoj Java jezika i dizajniran je da bude kompatibilan s njim i omoguci laku tranziciju Java koda na Kotlin. Kompajlira se u Java bytecode i samim tim može da se izvršava u svim okruženjima kao i Java. Kotlin je multiplatformski jezik široke namene – kompajler može isti kod da prevede u Java bytecode, JavaSkript [JavaScript] i nativni kod pa se može izvršavati u velikom broju okruženja kao što su: serveri, desktop aplikacije, Android, iOS, browser frontend, itd. Korišćenjem Multiplatfom opcije Kotlina, mogu se lako kreirati projekti koji pokrivaju više okruženja tj. platformi i omogućavaju lako deljenje kotlin koda između njih.“ – navedeno je u apstraktu.

„Autor rada se je tokom rada u indrustiji uverio da je velika većina developera nakon ispobavanja Kotlina vrlo zadovoljna jezikom i želi da nastavi da radi u njemu. Samim tim, preporučuje svima da probaju Kotlin i utvrde da li može da im poboljša iskustvo razvoja softverskih projekata.“ – zaključio je Marko.

6132-student-marko-mitic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-primena-programskog-jezika-xa-kotlin-xa-za-razvoj-aplikacija