Student Petja Aleksi Đaković odbranio je diplomski rad na temu „Android aplikacija za video nadzor pomoću veb RTC tehnologije“

Student Računarskog fakulteta Petja Aleksi Đaković je u petak, 19. novembra 2021. godine odbranio diplomski rad na temu Android aplikacija za video nadzor pomoću veb RTC tehnologije koju su činili mentor, dr Milan Vidaković i član, dr Bojana Dimić Surla.

U uvodu svog rada Petja Aleksi je isakao sledeće:

WebRTC je projekat otvorenog tipa koji je nastao sa ciljem da omogući komunikaciju u realnom vremenu web aplikacija, ali kasnije i aplikacija za mobilne telefone. Uključuje elemente za visokokvalitetnu komunikaciju preko interneta, kao što su mrežne, audio i video komponente koje se koriste u aplikacijama za audio i video pozive.
NAT (Network Address Translation) je metoda mapiranja IP adrese u drugu, modifikovanjem informacija o mrežnoj adresi u IP zaglavlju paketa dok su u tranzitu preko uređaja za rutiranje saobraćaja. Postao je popularan kao alat za očuvanje globalnog adresnog prostora u uslovima gde nemamo dovoljno IPv4 adresa za svaki uređaj.
Kako bi se ostvarila peer to peer komunikacija dva uređaja koja se nalaze u različitim privatnim mrežama iza NAT-a WebRTC prvo zahteva postojanje Signaling servera ili bilo koji drugi vid komunikacije ova dva uređaj. Oba uređaja prikupljaju informacije o svim mogućim pristupima tom uređaju preko interneta uz pomoć STUN i TURN servera i razmenjuju te podatke preko Signaling servera, tek nakon toga se uspostavlja peer to peer veza.


Aplikacija za video nadzor kao sto je ovde opisana, verovatno neće imati korisnike koji će duži vremenski period gledati snimak sa drugog uređaja. Pretpostavka je da će korisnik s vremena na vreme pogledati stanje i vrlo brzo zatvoriti aplikaciju. Ovde postoji potencijal da se uređaji koji snimaju i nemaju trenutno nikog povezanog iskoriste kao TURN serveri. U ovom slučaju bi ti telefoni prosleđivali saobraćaj neka druga dva uređaja, koji nisu u mogućnosti da ostvare peer to peer vezu preko STUN protokola. Slično rešenje je koristio program Skype pre nego što ga je kupio Microsoft. Ovo rešenje bi potencijalno smanjilo upotrebu TURN servera, što bi dovelo do velikih ušteda u održavanju servera jer je TURN server u okviru ovog projekta najskuplji.

Pored navedenih mogućnosti da se iskoriste drugi uređaji, ova aplikacija nije još totalno spremna za komercijalnu upotrebu. Trebalo bi dodati još nekoliko funkcionalnosti kao što su promena rezolicije, paljenje svetla na telefonu itd. Nakon još par funkcionalnosti i dosta testiranja, aplikacija bi mogla da bude postavljena na Play Store prodvnicu kako bi svi korisnici Android telefona mogli da je instaliraju. Ne bi trebalo zaboraviti i na korisnike iPhone uređaja za koje bi mogla da se napravi odgovarajuća verzija ove aplikacije, ali to su već koraci za koje je potrebno malo više vremena i koji prevazilaze okvire diplomskog rada. – zaključio je Petja Aleksi.


Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

6530-student-petja-aleksi-dakovic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-android-aplikacija-za-video-nadzor-pomocu-veb-xa-rtc-xa-tehnologije