Studentkinja Anja Jevtović odbranila je diplomski rad na temu „Evolucija sajber kriminala i napada sa predlogom organizacije sajber bezbednosti u velikim sistemima“

Studentkinja Računarskog fakulteta Anja Jevtović je u četvrtak, 14. oktobra 2021. godine odbranila diplomski rad na temu Evolucija sajber kriminala i napada sa predlogom organizacije sajber bezbednosti u velikim sistemima pred komisijom koju su činili mentor, dr Mirjana Radivojević i član, dr Đorđe Babić.

U uvodu svog rada Anja je istakla sledeće:

Tokom poslednjih 10 godina sajber napadi su postali vrlo sofisticirani. Napadači konstantno pronalaze načine kako da zaobiđu zaštitne uređaje (firewall), antivirus softvere, dok sa druge strane usavršavaju manipulaciju ljudima (social engineering), na primer kako da navedu bilo koga da klikne na maliciozni link ili da otvori inficirani prilog u mejlu. Posledica jednog takvog uspešnog napada jeste prazan račun u banci neke organizacije ili ukradena korporativna dokumenta od velike važnosti.

Sajber bezbednost je oblast koja je i do 2019. godine zabrinjavala organizacije zbog konstantnog i rapindog porasta sajber kriminala. Timovi koji se bave sajber bezbednošću su već tada imali poteškoća da se nose sa konstantnim promenama i poboljšanjima napada, rizicima, pripremom odgovora na napade i generalnim uklapanjem polisa ipravila vezanih za bezbednost u poslovni plan samih organizacija. Međutim, iako se tada činilo da se na globalnom nivou dešava masovna digitalizacija, tek nakon COVID-19 pandemije i prelaska na rad od kuće se zapravo moglo uvideti da su prethodne godine bile samo počeci digitalizacije i da pravi izazovi tek počinju.

Iako se sajber bezbednost razvija u korak sa saber kriminalom, na osnovu analize izveštaja se dalo zaključiti da se nedovoljno pažnje poklanja ovoj sferi kada je u pitanju organizacija različitih sistema. Ljudi tek uviđaju važnost dobro organizovane bezbednosti u sistemima svih veličina. Veliki uticaj na buđenje svesti je imala masovna globalna digitalizacija i rad od kuće, jer je to momenat kada napadi postaju najfatalniji, a finansijski gubici ogromni. – zaključila je Anja.

6483-studentkinja-anja-jevtic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-evolucija-sajber-kriminala-i-napada-sa-predlogom-organizacije-sajber-bezbednosti-u-velikim-sistemima