Studentkinja Đurđina Matović odbranila je diplomski rad na temu „Primena softverskih definisanih mreža u cloud okruženju“

Studentkinja Računarskog fakulteta Đurđina Matović je u četvrtak, 2. decembra 2021. godine odbranila diplomski rad na temu Primena softverskih definisanih mreža u cloud okruženju pred komisijom koju su činili mentor, dr Petar Bojović i član, Goran Martić.

U apstraktu svog rada Đurđina je istakla sledeće:

Ideja za proučavanjem i pisanjem ove teme, proistekla je iz želje za istraživanjem neke inovativne tehnologije, koja se koristi i koja olakšava projektima i inženjerima trenutne izazove, i iziskuje dalje proučavanje. SDN i Cloud, nisu više toliko inovativne, jer već imaju svoju istoriju, ali svakako su u usponu, od velike koristi i značaja u današnjem razvoju mreže i mrežne tehnologija, kao i njihove budućnosti.

U okviru ovog rada, objašnjena je osnovna primena softverskih definisanih mreža i cloud računarstva. Rad se sastoji od sledećih celina, uvodne “Softverski definisane mreže”, pa zatim arhitektura i osnovne komponente SDN-a, opis tradicionalne mreže i njene arhitekture, uvod u virtuelizaciju mreže, predstavljanje NFV-a, predstavljanje SDN-WAN-a kao značajne tehnologije, opis Cloud računarstva i demonstracija primene SDN-a u cloud okruženju.

Iako je istina da je cloud computing jedan od najmoćnijih i efikasnijih alata za bilo koji posao, istovremeno, njegov potpuni potencijal ne može da se ostvariti, ako je opterećen konvencionalnim mrežnim hardverom. Ovo je upravo razlog zašto SDN ima tako vitalnu i blisku vezu sa cloud-om. – zaključila je Đurđina.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6561-studentkinja-durdina-matovic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-primena-softverskih-definisanih-mreza-u-xa-cloud-xa-okruzenju