Studentkinja Marija Stanisavljević odbranila je diplomski rad na temu „Polarni kodovi u 5G mrežama“

Studentkinja Računarskog fakulteta Marija Stanisavljević je 2. oktobra 2021. godine odbranila diplomski rad na temu Polarni kodovi u 5G mrežama pred komisijom koju su činili mentor, dr Desimir Vučić i član, dr Selena Vukotić.

U uvodu svog rada Marija je istakla sledeće:

Polarni kodovi privukli su veliku pažnju od kad ih je uveo Arıkan 2008 godine. To su prvi praktični kodovi kod kojih je dokazano da postižu kapacitet kanala na beskonačnoj dužini. Ova oblast se danas aktivno istražuje, a jedna od glavnih tema je konstrukcija koda. Prvo se pručava fenomen polarizacije kanala nad diskretnim proizvoljnim ulazom kanala bez memorije. Veoma je bitno da se kodiranje kao i operacija dekodiranja polarnih kodova mogu se implementirati sa složenošću O (N log N) gde je N dužina bloka koda. O tome se više govori u nastavku. Pokazuje se da su polarni kodovi pogodini ne samo za kodiranje kanala već mogu postići optimalne performanse za nekoliko drugih važnih problema u teoriji informacija.

5G označava petu genereciju. Preciznije rečeno, to se može reći kao bežični sistem pete generacije. To je planirani, nadolazeći generacijski standard koji prevazilazi trenutne standardne tehnologije LTE radijskog pristupa. Najveće brzine prenosa koje bi podržala 5G tehnologija su 5Gbps za preuzimanje. Većina planiranja RAM-a za 5G mrežu trenutno je u toku, a planiranje 5G ima za cilj već kapacitet od trenutnog 4G-a, omogućavajući jedinstvenu gustinu korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa.
Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6455-studentkinja-marija-stanisavljevic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-polarni-kodovi-u-xa-5g-xa-mrezama