Studentkinja Maša Galić odbranila je diplomski rad na temu „Metodologija skram“

Studentkinja Računarskog fakulteta Maša Galić je u ponedeljak, 20. decembra 2021. godine odbranila diplomski rad na temu Metodologija skram pred komisijom koju su činili mentor, dr Dušan Vujošević i član, dr Nemanja Radosavljević.

 U uvodu svog rada Maša je istakala sledeće:

Glavni cilj ovog rada jeste prikazivanje medotologije skram, njen istorijat, način kreiranja, kao i današnja upotreba. Tokom ovog rada prikazaće se koje su glavne uloge ove metodologije, šta te uloge moraju da ispune, koji su tačno koraci i kako sve to funkcioniše.

Pre izrade, proučeno je par izvora koje sam mogla naći koji pokrivaju ovu temu, uključujući i jedan kejs stadi kompanije Jahu! koji će služiti za prikaz rezultata korišćenja metodologije skram. Detalji ovog proučavanja biće prikazani, kao i izazovi sa kojima se susreću korisnici koji odluče da se pridržavaju metodologije skram.
Doprinos diplomskom radu je izrada slika povodom opisivanja procesa skrama, opisivanje uloga i odgovarajućih dijagrama.

Iz istraživanja o ovoj metodologiji, pokazalo se da veoma veliki broj kompanija danas koristi skram. Upravljanje projektima pomoću skrama poboljšava vaše vreme odgovora i produktivnost zaposlenih. U dugoročnim projektima, spoljni uticaji mogu prouzrokovati da se stvari brzo promene. Slepo praćenje plana bez uzimanja u obzir ovih promena može dovesti do toga da se zaboravi pravi cilj ili čak uništi ceo projekat. U ovom
trenutku, na scenu stupaju sprintovi koji daju mogućnost za mnogo veću agilnost projekta. Dok skram koristi sprintove da bi podelio celokupni projekat na manje projekte, sjajna stvar ove razvojne metodologije je da daje prioritet pojedincima i interakcijama.

Najbolja stvar kod skrama je to što ne samo da ste u stanju da se nosite sa izazovima kako se pojave, već vi zapravo očekujete promene. Sistem je postavljen sa razumevanjem da nijedan projekat, bez obzira koliko veliki ili mali, ne ostaje 100% veran prvobitnom planu.

Dakle, ako razmišljate o korišćenju skrama za svoju poslovnu transformaciju, zapamtite da ste među nekim od najvećih globalnih kompanija na svetu. – zaključila je Maša.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6575-studentkinja-masa-galic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-metodologija-skram