Studentkinja Valerija Nagl odbranila je diplomski rad na temu „Prevođenje monolitne u mikroservisnu arhitekturu na primeru aplikacije studentskih anketa“

Studentkinja Računarskog fakulteta Valerija Nagl je u petak, 19. novembra 2021. godine odbranila diplomski rad na temu Prevođenje monolitne u mikroservisnu arhitekturu na primeru aplikacije studentskih anketa pred komisijom koju su činili mentor, dr Bojana Dimić Surla i član, dr Milan Vidaković .

U uvodu svog rada Valerija je istakla sledeće:

Monolitna arhitektura je klasičan oblik arhitekture gde je aplikacija izgrađena kao jedna celina. Monolitan softver je dizajniran na način da se sve nalazi u jednoj instanci aplikacije. Komponente monolitnog programa su međusobno povezane i zavise jedna od druge, za razliku od slabo povezanog softvera, kao što je to slučaj sa modularnim softverima, kao što je mikroservisna arhitektura. Kod monolitne arhitekture, promene zahtevaju dobro planiranje i koordinaciju, i teško je postići dobru modularnu strukturu. Skaliranje se sprovodi skaliranjem cele aplikacije, umesto skaliranjem delova koji zahtevaju više resursa.
U mirkoservisnoj arhitekturi, više slabo povezanih servisa radi zajedno. Svaki mirkoservis ima manje funkcionalnosti, ili u idealnom slučaju jednu funkcionalnost, i predstavlja poseban proces koji se može pokrenuti i zaustaviti nezavisno od ostalih procesa.

U ovom radu opisana je izrada aplikacije za studentsku anketu prevođenjem monolitne arhitekture u mikroservisnu. Monolitne aplikacije su relativno lakše i jednostavnije
za razvoj u poređenju sa mikroservisnim aplikacijama, a problemi kašnjenja i bezbednosti mreže kod monolitne arhitekture su manji u poređenju sa arhitekturom mikroservisa. Iako monolitan server predstavlja prirodan način razvoja aplikacije, problemi se javljaju prilikom promene bilo kog dela. Ukoliko dođe do potrebe za skaliranjem, vrši se skaliranje cele aplikacije, umesto samo nekih delova. Navedene mane monolitne arhitekture otklonjene su prelaskom na mikroservisnu arhitekturu.
Mikroservisi smanjuju složenost sistema i bolje upravljaju resursima podelom monolita na manje softverske komponente koje su jasno razdvojene, pa je postojeća aplikacija za studentsku anketu podeljena na dva servisa sa jasnim funkcijama, koji sinhrono komuniciraju uz pomoć HTTP protokola. – zaključila je Valerija.


Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6531-studentkinja-valerija-nagl-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-prevodenje-monolitne-u-mikroservisnu-arhitekturu-na-primeru-aplikacije-studentskih-anketa