Никола Јовичић одбранио је мастер рад на тему „Аутоматска навигација мобилног возила кроз немапиране шумске путеве коришћењем неуралних мрежа“

Студент Никола Јовичић је у среду, 6. априла 2022. године одбранио свој мастер рад на тему Аутоматска навигација мобилног возила кроз немапиране шумске путеве коришћењем неуралних мрежа пред ментором др Милошем Јовановићем члановима комисије др Душаном Вујошевићем и др Јеленом Васиљевић.

 У уводу свог рада Никола је истакао:

Пролазак кроз шуме и њихово мапирање је спор и напоран процес за људе. Морали би да користе и ажурирају детаљну мапу ручно или уз помоћ GPS уредаја, а уколико би још морали додатно на то да скупљају неку врсту података (влажност ваздуха, температуру, стање путева) то би учинило напор још већим.

У овом раду представљен је систем за аутоматску навигацију немапираних шумских путева у симулацији који користи неуралне мреже. Такоде је представљен симулатор који је специфично направљен за тренирање и тестирање овог система.

У области истраживања роботизованих возила на четири точка овај рад је допринео симулатор шумског окружења, као и систем који успешно решава сценарије поменутог симулатора. Систем је детаљно тестиран у симулатору на различитим сценаријима препрека и циљних тачака. Уз помоћ направљеног система показано је како је могуће остварити једноставно мапирање шумских путева уз комбинацију класичних метода планирања путање и нових метода неуронских мрежа. У раду су описани проблеми система као и њихова потенцијална решења. Следећи корак би био коришћење овог система у правом свету. Како би то извели било би потребно истренирати постојећу неуралну мрежу са сликама из правог света и додати систем одометрије. Остатак система би остао непромењен. – закључио је Никола.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.