Nikola Jovičić odbranio je master rad na temu „Automatska navigacija mobilnog vozila kroz nemapirane šumske puteve korišćenjem neuralnih mreža“

Student Nikola Jovičić je u sredu, 6. aprila 2022. godine odbranio svoj master rad na temu Automatska navigacija mobilnog vozila kroz nemapirane šumske puteve korišćenjem neuralnih mreža pred mentorom dr Milošem Jovanovićem članovima komisije dr Dušanom Vujoševićem i dr Jelenom Vasiljević.

 U uvodu svog rada Nikola je istakao:

Prolazak kroz šume i njihovo mapiranje je spor i naporan proces za ljude. Morali bi da koriste i ažuriraju detaljnu mapu ručno ili uz pomoć GPS uredaja, a ukoliko bi još morali dodatno na to da skupljaju neku vrstu podataka (vlažnost vazduha, temperaturu, stanje puteva) to bi učinilo napor još većim.

U ovom radu predstavljen je sistem za automatsku navigaciju nemapiranih šumskih puteva u simulaciji koji koristi neuralne mreže. Takode je predstavljen simulator koji je specifično napravljen za treniranje i testiranje ovog sistema.

U oblasti istraživanja robotizovanih vozila na četiri točka ovaj rad je doprineo simulator šumskog okruženja, kao i sistem koji uspešno rešava scenarije pomenutog simulatora. Sistem je detaljno testiran u simulatoru na različitim scenarijima prepreka i ciljnih tačaka. Uz pomoć napravljenog sistema pokazano je kako je moguće ostvariti jednostavno mapiranje šumskih puteva uz kombinaciju klasičnih metoda planiranja putanje i novih metoda neuronskih mreža. U radu su opisani problemi sistema kao i njihova potencijalna rešenja. Sledeći korak bi bio korišćenje ovog sistema u pravom svetu. Kako bi to izveli bilo bi potrebno istrenirati postojeću neuralnu mrežu sa slikama iz pravog sveta i dodati sistem odometrije. Ostatak sistema bi ostao nepromenjen. – zaključio je Nikola.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.