Нова награда за филм „Кристина” на Фестивалу европског филма у Севиљи и домаћа премијера 26.11.

На управо завршеном 19. Фестивалу европског филма у Севиљи, Никола Спасић, доцент на катедри за Мултимедијални дизајн, са филмом „Кристина” забележио је још један успех – освојио је награду за најбољег редитеља првог или другог филма. Српски филм „Кристина” такмичио се у селекцији Нови Талас, а у конкуренцији за ову награду били су први и други филмови редитеља из свих такмичарских селекција.

Фестивал у Севиљи један је од најцењенијих шпанских филмских фестивала и фестивала у Европи уопште а услов за учешће у програму је да филм није приказан раније на територији Шпаније. Фестивал је познат по томе што се сваке године на фестивалу објављују номинације за EFA награду, познату и као европски оскар.

Светску премијеру филм је имао на чувеном фестивалу FID у Марсеју у јулу ове године на ком је освојио Grand Prix, док је приказивање у Севиљи била шпанска премијера и други фестивал на коме је ово остварење приказано.

Филм је заснован на стварној личности која у филму глуми саму себе, а синопсис нам открива да је Кристина трансродна секс радница која живи са мачком, сакупља антиквитете и одлази на сеансе нехипнотичке регресије. После једне сеансе, упознаје Марка и у том тренутку се рађа платонска љубав између ово двоје људи чији случајни сусрети тек предстоје.

Главну улогу у филму тумачи Кристина Милосављевић, сценаристкиња филма је Миланка Гвоић, а директор фотографије је Игор Лазић. Миланка Гвоић и Никола Спасић су такође и продуценти овог остварења. Филм је продуцирала продукцијска кућа Резон из Новог Сада, а дистрибутер филма је компанија Reason8 из Лондона.

Филму „Кристина“ крајем новембра предстоје италијанска премијера у главном такмичарском програму Торино Филм Фестивала и национална премијера на Фестивалу ауторског филма у Београду у програму Храбри Балкан. Одмах затим, почетком децембра, следи друго приказивање у Шпанији, на Ланзароте Филм Фестивалу, на Канарским острвима, као и пројекције на затварању фестивала Мерлинка у Београду и Новом Саду и пројекције на отварању Euro In Фестивала у склопу програма који представља Филмски Фронт.

Домаћа премијера филма „Кристина“ биће на Фестивалу ауторског филма, у великој сали Дома Омладине Београда у суботу, 26. новембра 2022. године у 21:30 часова.