Student Aleksa Čavić odbranio je diplomski rad na temu „Generisanje podataka za testiranje bankarskih aplikacija“

Student Računarskog fakulteta Aleksa Čavić je u sredu, 28. septembra 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Generisanje podataka za testiranje bankarskih aplikacija pred komisijom koju su činili mentor dr Miloš Milosavljević i član dr Snežana Popović.

U uvodu svog rada Aleksa je istakao sledeće:

Brzina života današnjeg prosečnog čoveka je mnogo veća nego pre dvadeset godina. Na to je uticao znatan razvoj lako dostupnih tehnologija, koje olakšavaju mnoge obavezei skraćuju potrebno vreme za obavljanje istih. Pametni telefoni su jedna od tih novih tehnologija koje znatno olakšavaju svakodnevni život. Kupovina stvari i namirnica izdaleka, razgovor sa prijateljima i rodbinom koji su udaljeni, kao i plaćanje računa bez čekanja u redu u pošti i banci.

Sa porastom korišćenja pametnih telefona raste i potreba za usavršavanjem aplikacija koje se koriste na njima. Jedna od njih, koja se svakodnevno koristi, je bankarska aplikacija. Koristi se za plaćanje računa, transfer novca, proveru stanja i nudi još mnogo funkcionalnosti, u zavisnosti od banke kojoj aplikacija pripada. Da bi održale korak sa konkurencijom, banke konstantno moraju da usavršavaju stare verzije, ili da izbace potpuno novu aplikaciju.

Rešenje uspešno izvršava sve funkcionalnosti koje sadrži. Unos u bazu, ispis, kaoi brisanje iz baze. Samim tim što je pravljeno sa idejom o proširivanju i dodavanju novih funkcionalnosti, osnova je napravljena tako da dodavanje i oduzimanje funkcionalnosti nećeugroziti integritet aplikacije. Vrlo lako može da se prilagodi drugoj bazi podataka, koju će da koristi bankina aplikacija u razvoju.

Naravno, tada se mora obratiti pažnja na obavezna polja i tabele koja banka zahteva. Zbog toga i postoji odvojena klasa “Generator” u kojoj se lako mogu da dodaju funkcije za upisivanje podataka u te nove, obavezne tabele ili polja. U ovom obliku, aplikacija već sad može da se koristi za rešenje predstavljenog problema – izbegavanje unosa podataka ručno u bazu i otklanjanje rizika ljudske greške. Svojim popunjavanjem baze, olakšava developerima i testerima posao. Developeri mogu da unesu veliki broj korisnika ili računa da bi videli kako im izgledaju tabele, da li im radi straničenje, prikaz detalja i mnogo drugih stvari. – zaključio je Aleksa.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.