Студент Александар Икономовски одбранио је дипломски рад на тему „Интер-вендорско тестирање мрежних технологија у виртуалном окружењу“

Студент Рачунарског факултета Александар Икономовски је у петак, 15. априла 2022. године одбранио дипломски рад на тему Интер-вендорско тестирање мрежних технологија у виртуалном окружењу пред комисијом коју су чинили ментор др Петар Бојовић и члан др Ђорђе Бабић.

У уводу свог рада Александар је истакао следеће:

Рачунарске мреже су критичне за предузећа. Од ових мрежа се очекује да пруже поуздану услугу под различитим оперативним условима. Међутим, важно је разумети како се перформансе мреже и апликација које користе мрежу мењају под различитим условима. На пример, који уређаји треба да се набаве, да ли су уређаји компатибилни са постојећом опремом, да ли ти уређаји одговарају условима компаније, ако одговарају колико коштају. Један од начина да се процени такав утицај је постављање физичке мреже и тестирање под различитим условима. Међутим, тестови који користе опрему и особље под напоном су скупи и захтевају много ресурса, а тестови могу бити великих размера.

Из Примера Емулације Интер-вендорског мрежног окружења можемо видети да тестирање уређаја је много лакше да се ради у симулацији него на хардверским уређајима. Ако је потребно да се види да ли уређаји и дизајн одговарају потребама компаније. Можемо видети да ли је постојаћа опрема компатибилна са новом опремом и даје нам могућност које протоколе можемо да користимо због најбоље компатибилности. Постигли смо велике уштеде јер смо могли да виртуелно направимо уређаје уместо да купујемо хардверске уређаје. Планирањем мрежа пре него што буду изграђене и периодичним праћењем након тога, можемо уштедети много новца.

У будућности ће компаније све више покретати мреже као сложене екосистеме који комбинују много различитих софтверских и хардверских решења. готово сигурно од различитих добављача. Као мрежни инжењер, непрописно конфигурисана апликација може коштати много времена и новца. Најбољи начин да се покуша да се спречи ове незгоде је спровођење темељног и ефикасног тестирања на рутинској основи. Било да се дизајнира мрежа, мигрира у облак или додаје нови уређај, сваки корак треба да буде потврђен тачним тестирањем. Тестирањем мреже у виртуелном окружењу можемо да видимо мане и решења који ће помоћи у креирању мреже. – закључио је Александар.