Student Andrej Gašić odbranio je diplomski rad na temu „Pretraživač metapodataka naučnih radova – prototip veb aplikacije“

Student Računarskog fakulteta Andrej Gašić je u sredu, 26. oktobra 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Pretraživač metapodataka naučnih radova – prototip veb aplikacije pred komisijom koju su činili mentor dr Bojana Dimić Surla i član dr Goran Rakočević.

U uvodu svog rada Andrej je istakao sledeće:

Veb aplikacija pripada tipu klijent-server aplikacije. Takve aplikacije imaju klijentski deo koji zahteva uslugu, i serverski deo koji realizuje traženu uslugu. Klijentski deo se izvršava na personalnim računarima ili mobilnim telefonima, dok se serverski deo izvršava na serverima. Serveri su odgovorni i za serverski i za klijentski deo aplikacije. Naime, na njima se skladište fajlovi kompletne aplikacije. Klijentski aplikativni deo ne mora biti stalno aktivan, dok je serverski stalno aktivan. Najčešće više klijenata koristi usluge jednog servera, mada klijenti međusobno ne komuniciraju. Veza između klijenta i servera je dvosmerna. Komunikaciju najčešće inicira klijent. Uspešna komunikacija se postiže pomoću komunikacionih protokola, kao što su HTTP/HTTPS.


Ovaj rad predstavlja prvi korak u kreiranju pretraživača metapodataka naučnih radova koji bi trebalo da bude dostupan i koristan svim zainteresovanim korisnicima. U literaturi postoje predlozi o formiranju pretraživača ovog tipa i korišćenja metapodataka za poboljšanje naučne prakse i unapređenje kolaboracije među istraživačima i NIO. Prototip realizovan u ovom radu obuhvata listu zahteva (requirements), funkcionalni dijagram (use-case diagram), fizički relacioni model, kao i Scalaservis. Sve ovo je upotrebljeno za prikaz primera bekenda ove veb aplikacije. – zaključio je Andrej.