Студент Богдан Ћирић одбранио је дипломски рад на тему „Развој WEB апликације за управљање инвентаром готових производа у малопродаји малих предузећа“

Студент Рачунарског факултета Богдан Ћирић је у четвртак, 7. јула 2022. године одбранио дипломски рад на тему Развој WEB апликације за управљање инвентаром готових производа у малопродаји малих предузећа пред комисијом коју су чинили ментор др Милан Видаковић и члан др Бојана Димић Сурла.

У уводу свог рада Богдан је истакао следеће:

Управљање инвентаром је процес поручивања, чувања, коришћења и продавања инвентара предузећа. Ово укључује управљање материјалима, полупроизводима и готовим производима, као и њихово складиштење и процесуирање. Инвентар је једно од највреднијих средстава предузећа. У секторима у којима рад предузећа увелико зависи од инвентара, улаз и излаз ставки инвентара су срж пословања.

Који производи недостају? Где се одређени производи налазе? Где су одређени производи потребни? Која је цена производње и продаје производа? Непознавање одговора на ова питања може нанети велике штете пословању предузећа. Истовремено, залихе се могу посматрати као обавеза и то не само у рачуноводственом смислу. Велики инвентар носи ризик од кварења, крађе, остећења и слично.

У овом раду је описана апликација за вођење инвентара са основним функционалностима манипулације залихама. Ова апликација задовољава потребе вођења инвентара малопродаје малих предузећа и представља добру подлогу за даљи развој и прилагођавање специфичностима потреба предузећа из различитих сектора.

У даљем развоју можемо повезати фискалну касу са продајом. Наиме, када урадимо продају да можемо да одштампамо фискални рачун, као и да омогућимо штампање дневних и периодичних извештаја из апликације.

Како је аналитика од велике важности сваком бизнису, у оквиру апликације можемо да направимо одељак где би ставили различите врсте графикона које корисник може да прилагођава својим потребама. – закључио је Богдан.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.