Студент Давид Милосављевић одбранио је дипломски рад на тему „Cyber Security Веб Апликација“

Студент Рачунарског факултета Давид Милосављевић је у среду, 28. септембра 2022. године одбранио дипломски рад на тему Cyber Security Веб Апликација пред комисијом коју су чинили ментор др Снежана Поповић и члан др Милош Милосављевић.

У уводу свог рада Давид је истакао следеће:

Уз развој IT области, повећава се употреба интернета па тако настаје и све више веб сајтова. Дигитална безбедност је све више заступљенија због самог напретка интернета где настају и све више потенцијалних напада. Сајтови за дигиталну безбедност постоје дуго како у свету тако и код нас, такви сајтови нуде корисне информације како се заштитити од интернет криминалаца као и разне услуге, па тако и наша веб апликација. Тема овог рада је cyber security односно дигитална безбедност која се односи на сам процес израде веб апликације као и садржај и смисао те апликације. Почетна фаза израде веб апликације је смишљање њеног дизајна како би касније помоћу тог дизајна пратили и конструисали саму веб апликацију и дизајн довели у живот тј. у функционалну веб апликацију. Пошто је дизајн одрађен и знамо како треба изгледати веб апликација, следећи корак је био да направимо костур односно кодирање поља и оквира где ће касније бити садржај. Процес прављења костура је такав да се прво прави header и у њега постављају тачне мере односа за унос садржаја како би касније приликом уноса самог садржаја све изгледало као са дизајна и лепо се уклопило. Затим имамо hero секцију која је и највише упадљива приликом уласка на сајт те баш из тог разлога треба да буде и најбоље одрађена како естетски тако и информативно. После hero секције на ред долазе и остали део странице који се састоји од мноштво секција где свака има свој садржај и смисао и на крају footer са свим потребним информацијама и садржајем.

Убрзани развој веб технологија отворио је могућност развоја најразличитијих веб апликација. Развојем интернета поред развоја веб технологија настаје и негативна страна а то је развој дигиталног криминала, веома опасна ставка интернета која је доста напредовала и нашла начине на које може деловати. Из тог разлога постоје разне информације везане за дигиталну безбедност и како се правилно заштити што је и сам садржај ове веб апликације која се назива баш тако, дигитална безбедност.

У овом дипломском раду развијена је веб апликација о дигиталној безбедности која нуди информације о томе како се заштити, на који начин можете бити нападнути и информације везане за дигиталну безбедност од неких битних термина до занимљивих чињеница. Веб апликација користи технологије html-a, css-a, bootstrap-a и javascript-a. Садржи главну страницу и шест осталих страница које су функционалне и поптуно респонсиве. Главна страница садржи информације како се заштити, облике напада, контакт форму, новчане услуге које садрже разне услуге како бисте се што боље заштитили и разне друге опције. Остале странице садрже детаљне информације већ изложених ставки главне странице са неким својим јединстевним садржајем. – закључио је Давид.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.