Студент Дејан Бојовић одбранио је дипломски рад на тему „Израда single page апликација у JavaScriptu“

Студент Рачунарског факултета Дејан Бојовић је у петак, 15. децембра 2022. године одбранио дипломски рад на тему Израда single page апликација у JavaScriptu пред комисијом коју су чинили ментор др Снежана Поповић и члан мр Милош Милосављевић.

У уводу свог рада Дејан је истакао следеће:

Превелика ужурбаност и начин живота, поготово младих људи, оставља јако мало времена за спремање кућних оброка. Сходно томе, сваки начин, који може да олакша и убрза одабир јела за спремање, је неопходан и потребан.

Из тог разлога се у овом раду описује једна таква апликација, која може да реши проблем са којим се у данашње време све више људи сусреће.

У овом дипломском раду описана је SPA (Single Page Aplikacija) писана у изворним технологијама веба. HTML, SCSS и JavaScript су градивни блокови саме апликације, као и код велике већине веб сајтова и веб апликација. Кроз рад се пролази тачно на који начин и под чијим утицајем су се доносиле одлуке за решавање проблема, као и разлог за коришћење употребљених технологија.

Исто тако се доказује да није у сваком случају потребно користити комплексни фронтенд фрејмворк или библиотеку како би се испоштовали дизајн и имплементација једне single page апликације. Чињеница је да доста једноставних апликација не користи комплексне алгоритме или начине функционисања да би јој још један слој логике значио.

Једноставност некада може бити мач са две оштрице. Било једноставност кодирања, ако користимо неки од фронтенд фрејмворка, или једноставност извршавања, ако користимо само нативне технологије веба. У сваком случају на дивелоперу је да изабере да ли жели да себи олакша рад, или кориснику олакша и убрза извршавање апликације. – закључио је Дејан.