Student Dejan Bojović odbranio je diplomski rad na temu „Izrada single page aplikacija u JavaScriptu“

Student Računarskog fakulteta Dejan Bojović je u petak, 15. decembra 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Izrada single page aplikacija u JavaScriptu pred komisijom koju su činili mentor dr Snežana Popović i član mr Miloš Milosavljević.

U uvodu svog rada Dejan je istakao sledeće:

Prevelika užurbanost i način života, pogotovo mladih ljudi, ostavlja jako malo vremena za spremanje kućnih obroka. Shodno tome, svaki način, koji može da olakša i ubrza odabir jela za spremanje, je neophodan i potreban.

Iz tog razloga se u ovom radu opisuje jedna takva aplikacija, koja može da reši problem sa kojim se u današnje vreme sve više ljudi susreće.

U ovom diplomskom radu opisana je SPA (Single Page Aplikacija) pisana u izvornim tehnologijama veba. HTML, SCSS i JavaScript su gradivni blokovi same aplikacije, kao i kod velike većine veb sajtova i veb aplikacija. Kroz rad se prolazi tačno na koji način i pod čijim uticajem su se donosile odluke za rešavanje problema, kao i razlog za korišćenje upotrebljenih tehnologija.

Isto tako se dokazuje da nije u svakom slučaju potrebno koristiti kompleksni frontend frejmvork ili biblioteku kako bi se ispoštovali dizajn i implementacija jedne single page aplikacije. Činjenica je da dosta jednostavnih aplikacija ne koristi kompleksne algoritme ili načine funkcionisanja da bi joj još jedan sloj logike značio.

Jednostavnost nekada može biti mač sa dve oštrice. Bilo jednostavnost kodiranja, ako koristimo neki od frontend frejmvorka, ili jednostavnost izvršavanja, ako koristimo samo nativne tehnologije veba. U svakom slučaju na diveloperu je da izabere da li želi da sebi olakša rad, ili korisniku olakša i ubrza izvršavanje aplikacije. – zaključio je Dejan.