Student Dimitrije Šejat odbranio je diplomski rad na temu „Renter – sistem za iznajmljivanje vozila“

Student Računarskog fakulteta Dimitrije Šejat je u ponedeljak, 10. oktobra 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Renter – sistem za iznajmljivanje vozila pred komisijom koju su činili mentor dr Milan Vidaković i član dr Bojana Dimić Surla.

U uvodu svog rada Dimitrije je istakao sledeće:

S modernim napretkom tehnologije, svakodnevno dolazi do potrebe za digitalizacijom većine stvari koje ljude rade u svom životu, od komunikacije, informisanja i zabave do planiranja putovanja, podnošenja bilo kakvih zahteva, naručivanja obroka i slično. Digitalizacija ovakvih obaveza omogućava ljudima da koriste svoje vreme efikasnije, usredsređeni na stvari koje su im istinski važne u životu.

Jedna od stvari koja se može olakšati čoveku jeste iznajmljivanje vozila, koja bi po tradicionalnom pristupu oduzela dosta vremena. Odabir kompanije ili agencije koja iznajmljuje vozila, obilazak svakog mesta radi pregleda vozila, njihove opreme i cene, kao i sam odabir na kraju, zahteva ulaganje vremena i truda iako postoji šansa da se osobi koja želi da iznajmi vozilo ponuda ne svidi. Digitalizacijom ovog procesa on postaje mnogo efikasniji. Ona pruža mogućnost pretrage vozila u katalogu prema: datumu i vremenu, ceni, opremi, željenoj agenciji i mnogim drugim filterima.

Renter aplikacija korisnicima olakšava način pretrage i rezervisanja vozila, dok takođe agencijama i vlasniku sistema omogućava da podatke na krajnjem delu aplikacije dodaju, menjaju, filtriraju i brišu. Ovo znači da nema potrebe za dodatnim održavanjem sistema od strane programera, osim ažuriranja i proširivanja aplikacije, zato što su svi podaci prikazani dinamički, a agencije koje su pretplaćenje na sistem imaju mogućnost sopstvenog unosa podataka koji će se prikazati korisniku. Agencije imaju manji trošak odrzavanja i širu publiku, a korisnicima je lakše da se odluče za pravu opciju bez rizika nepotrebnog troška vremena i novca, kao i neuspele organizacije. – zaključio je Dimitrije.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji