Student Jovan Gavrilović odbranio je diplomski rad na temu „Upravljanje rizicima u računarstvu“

Student Računarskog fakulteta Jovan Gavrilović je u utorak, 1. februara 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Upravljanje rizicima u računarstvu pred komisijom koju su činili mentor dr Dušan Vujošević i član dr Miloš Radenković.

 U uvodu svog rada Jovan je istakao sledeće:

Projekat možemo posmatrati uspešnim ako ispunjava vremenske norme, s određenim kvalitetom unutar planiranog budžeta. Međutim, svaki projekat je izložen rizicima, bez obzira na njegovu veličinu, složenost, projektnog osoblja, projektnog menadžera, zainteresovane strane.

Rizik je događaj koji ako se ostvari može imati pozitivan ili negativan uticaj na planove projekta. Najčešći razlog zašto projekti prekorače planirana vremenska očekivanja kao i budžet je korišćenje samo metodologije kritične putanje prilikom planiranja upravljanja rizicima u popularnim alatima. To jasno dovodi do predviđanja koja nisu objektivna i često su neprecizna. Zato je potrebno izdvojiti vreme za upravljanje rizicima kao poseban deo upravljanja projektima kako bi se omogućili ili bar povećale šanse za ostvarivanje zacrtanih ciljeva na projektu bez iznenađenja.

Ovaj rad je i zamišljen da prikaže faze upravljanja rizikom, probleme, metodologije kao i neke alate u određenim fazama koji mogu pomoći da se celokupan proces upravljanja rizicima temeljno odradi. U radu su navedeni resursi potrebni za ovaj proces kao i važnost da se temeljno pristupi od početka projekta upravljanu rizicima. Jasno je da za upravljanje rizicima je neophodno stručno osoblje, i da je greška da ovakav proces nadgleda samo projektni menadžer. Navedeno je takođe kako bi trebao da izgleda krajnji rezultat jednog registra rizika kao dokumenta i kolika je njegova uloga u celom projektu. Upravljanje rizicima bez današnjih alata nije konkurentno niti je moguće održavati ga. Korišćenje alata danas je postao standard za sve organizacije koje žele posvetiti pažnju upravljanju rizicima. Kupovina ovakvih alata ne sme se posmatrati kao trošak. Treba posmatrati da takvi alati samo u fazi planiranja projekta otplate sebe zbog uštede vremena i pružanja mogućnosti da se početne i najvažnije faze efikasno odrade.

Ono što ostaje pitanje jeste zašto su baš projekti iz IT-a najneuspešniji, iako se kaže da je IT grana koja najbrže napreduje. Pored svih hardverskih i softverskih alata, pored svih resursa koji se ulažu u to, bez obzira na specifičnost oblasti stanje je i dalje loše. Jasno je da je problem u ponavljanju istih grešaka u svim oblastima upravljanja projektom. Ono što bi svim organizacijama trebalo da bude zlatno pravilo jeste „Prepoznati rizik je napola izbegnut.” – zaključio je Jovan.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6633-student-jovan-gavrilovic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-upravljanje-rizicima-u-racunarstvu