Студент Милан Убипарип одбранио је дипломски рад на тему „Преглед JPEG стандарда за компресију слике“

Студент Милан Убипарип Рачунарског факултета је у четвртак, 12. маја 2022. године одбранио дипломски рад на тему Преглед JPEG стандарда за компресију слике пред комисијом коју су чинили ментор др Селена М. Вукотић и члан др Миланка Гардашевић-Филиповић.

У уводу свог рада Милан је истакао следеће:

Тренутно је JPEG (Joint Photographic Expert Group) метода компресије једна од најчешће коришћених јер постиже врло високе стопе компресије без промене на слици које детектује људско око.

Чини се да будуцћност компресије слике сада припада новом JPEG стандарду.

Можемо закључити да постоји много начина за кодовање, представљање и компресију слика. Постоји мноштво формата за компензацију различитости слика, различитих по величини, броју боја и методама представљања (векторски и битмап). Сваки формат је комплементаран осталим. Данас, са значајним технолошким напретком, алгоритми себи омогућавају да изврше многе прорачуне за компресију и декомпресију слике. Односи компресије постају све већи и већи, без значајног и стварног губитка квалитета слике. Најновије методе компресије (фракталне и таласне) су посебно обећавајуће. Они указују на потребу комбиновања рачунарског програмирања са математиком. Будућност компресије знатно зависи од математичких алгоритама, а напредак у математичком истраживању сигурно ће довести до напретка у компресији слика и датотека уопште.

Тренутно је метод компресије JPEG међу најчешће коришћеним јер постиже веома високе стопе компресије, а да људско око не може да открије промене на слици.

Чини се да будућност компресије слике сада припада новом стандарду Joint Picture Expert Group, JPEG. На крају можемо закључити да постоји много начина за кодовање, представљање и компресију слика. Постоји мноштво формата за компензацију разноликости слика, различитих по величини, броју боја и методама представљања (векторски и битмап). Сваки формат је комплементаран осталим. Данас, са значајним технолошким напретком, алгоритми себи дозвољавају да изврше многе прорачуне за компресију и декомпресију слике. Односи компресије постају све већи и већи, без значајног и стварног губитка квалитета слике. Најновије методе компресије (фракталне и таласне) су посебно обећавајуће. Они показују потребу комбиновања рачунарског програмирања са математиком. Будућност компресије може се постићи само помоћу математичких алгоритама, а напредак у математичком истраживању сигурно ће довести до напретка у компресији слика и датотека. У циљу постизања бољег квалитета слике, уводе се методе и мере да се фаворизују методе компресије у односу на друге према области употребе. Напредак истраживања омогућава да се предложе нове методе компресије са губицима које су ефикасније од JPEG методе, па стога и нова генерација JPEG стандарда. Ова област је огромна и увек остаје отворена за побољшање. За читаоце који желе да сазнају више о методама компресије као и о самој JPEG методи, упућујем на литературу из референци.

Слике анимирају или представљају други научни изазов за компресију, укључујући појаву других метода компресије као што је MPEG. – закључио је Милан.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.