Student Milan Ubiparip odbranio je diplomski rad na temu „Pregled JPEG standarda za kompresiju slike“

Student Milan Ubiparip Računarskog fakulteta je u četvrtak, 12. maja 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Pregled JPEG standarda za kompresiju slike pred komisijom koju su činili mentor dr Selena M. Vukotić i član dr Milanka Gardašević-Filipović.

U uvodu svog rada Milan je istakao sledeće:

Trenutno je JPEG (Joint Photographic Expert Group) metoda kompresije jedna od najčešće korišćenih jer postiže vrlo visoke stope kompresije bez promene na slici koje detektuje ljudsko oko.

Čini se da buducćnost kompresije slike sada pripada novom JPEG standardu.

Možemo zaključiti da postoji mnogo načina za kodovanje, predstavljanje i kompresiju slika. Postoji mnoštvo formata za kompenzaciju različitosti slika, različitih po veličini, broju boja i metodama predstavljanja (vektorski i bitmap). Svaki format je komplementaran ostalim. Danas, sa značajnim tehnološkim napretkom, algoritmi sebi omogućavaju da izvrše mnoge proračune za kompresiju i dekompresiju slike. Odnosi kompresije postaju sve veći i veći, bez značajnog i stvarnog gubitka kvaliteta slike. Najnovije metode kompresije (fraktalne i talasne) su posebno obećavajuće. Oni ukazuju na potrebu kombinovanja računarskog programiranja sa matematikom. Budućnost kompresije znatno zavisi od matematičkih algoritama, a napredak u matematičkom istraživanju sigurno će dovesti do napretka u kompresiji slika i datoteka uopšte.

Trenutno je metod kompresije JPEG među najčešće korišćenim jer postiže veoma visoke stope kompresije, a da ljudsko oko ne može da otkrije promene na slici.

Čini se da budućnost kompresije slike sada pripada novom standardu Joint Picture Expert Group, JPEG. Na kraju možemo zaključiti da postoji mnogo načina za kodovanje, predstavljanje i kompresiju slika. Postoji mnoštvo formata za kompenzaciju raznolikosti slika, različitih po veličini, broju boja i metodama predstavljanja (vektorski i bitmap). Svaki format je komplementaran ostalim. Danas, sa značajnim tehnološkim napretkom, algoritmi sebi dozvoljavaju da izvrše mnoge proračune za kompresiju i dekompresiju slike. Odnosi kompresije postaju sve veći i veći, bez značajnog i stvarnog gubitka kvaliteta slike. Najnovije metode kompresije (fraktalne i talasne) su posebno obećavajuće. Oni pokazuju potrebu kombinovanja računarskog programiranja sa matematikom. Budućnost kompresije može se postići samo pomoću matematičkih algoritama, a napredak u matematičkom istraživanju sigurno će dovesti do napretka u kompresiji slika i datoteka. U cilju postizanja boljeg kvaliteta slike, uvode se metode i mere da se favorizuju metode kompresije u odnosu na druge prema oblasti upotrebe. Napredak istraživanja omogućava da se predlože nove metode kompresije sa gubicima koje su efikasnije od JPEG metode, pa stoga i nova generacija JPEG standarda. Ova oblast je ogromna i uvek ostaje otvorena za poboljšanje. Za čitaoce koji žele da saznaju više o metodama kompresije kao i o samoj JPEG metodi, upućujem na literaturu iz referenci.

Slike animiraju ili predstavljaju drugi naučni izazov za kompresiju, uključujući pojavu drugih metoda kompresije kao što je MPEG. – zaključio je Milan.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.