Student Nenad Đurđević odbranio je diplomski rad na temu „Pregled aktuelnih rešenja za upravljanje projektima i analiza njihove popularnosti“

Student Računarskog fakulteta Nenad Đurđević je u sredu, 16. marta 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Pregled aktuelnih rešenja za upravljanje projektima i analiza njihove popularnosti pred komisijom koju su činili mentor dr Dušan Vujošević i član dr Zoran Fidanovski.


U uvodu svog rada Nenad je istakao sledeće:

Upravljanje projektima je primena znanja, veština, alata i tehnika da bi se ispunili zahtevi projekta. Kako su zahtevi postajali sve kompleksniji, bilo je potrebno voditi računa o velikom broju podataka, često istovremeno, i pratiti njihove vrednosti. Ukoliko se ovi podaci prikažu grafički, umnogome se olakšava sagledavanje kritičnog puta, vremenske slike stanja i, uopšte, struktura projekta. Na toj ideji počivaju i softverski alati za upravljanje projektima.

Softverski alat za upravljanje projektima je bilo koji softver koji omogućava praćenje projekta od početka do kraja. Ova vrsta softvera uglavnom omogućava stalno i kontinuirano dobijanje informacija o rasporedu resursa, dodeli zadataka, protoku dokumentacije, kao i upravljanje finansijama, vremenom i kvalitetom na projektu. Cilj stoftverskih alata za upravljanje projektima je da povećaju efikasnost tako što će razvojni ciklus projekta učiniti dostupnijim svim članovima tima, pa ih tako više uključiti u projekat.

Imajući u vidu da su softverski alati za upravljanje projektima od velike koristi preduzeću kada izvodi veći broj projekata u isto vreme, zatim kada izvodi projekte sa visokim nivoom kompleksnosti, pa i kada izvodi veći broj projekata u manje kompleksnom okruženju, može se zaključiti da je upotreba softverskih alata neophodna bez obzira na broj projekata koji se izvode i na kompleksnost okruženja u kome se izvode.

Što se tiče projekta koji je napravljen i demonstriran u ovom radu, testiranjem je pokazana funkcionalnost pojedinih softverskih alata, kao i njihove mogućnosti koje su svakodnevno primenjive u izradi i planiranju realnih projekata.
Ideja za dalji razvoj ovog rada bi bila praćenje popularnosti alata u narednom períodu, eventualno ispitivanje funkcionalnosti alata koji se kasnije budu pojavljivali na tržištu kao i uzrok rasta ili pada popularnosti ovih ili novih softvera. Takođe, ideja bi mogla da bude ispitivanje u kojim se alatima najčešće vrši planiranje izrade softverskih projekata, a u kojim alatima se češće rade projekti povezani sa nekom drugom industrijom. – zaključio je Nenad.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6680-student-nenad-durdevic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-pregled-aktuelnih-resenja-za-upravlanje-projektima-i-analiza-njihove-popularnosti