Student Njegovan Milović odbranio je diplomski rad na temu „Implementacija RAF data centra primenom open source virtuelizacionih rešenja“

Student Računarskog fakulteta Njegovan Milović je u petak, 28. oktobra 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Implementacija RAF data centra primenom open source virtuelizacionih rešenja pred komisijom koju su činili mentor dr Petar Bojović i član dr Đorđe Babić.

U uvodu svog rada Njegovan je istakao sledeće:

Kako se vremenom tehnologija sve brže razvija, posledično raste i opseg naučnih i edukativnih istraživanja u polju informacionih tehnologija. Drugim rečima, određena istraživanja ili naučna ispitivanja zahtevaju obilnije računarske resurse, veći broj mašina ili pak različito okruženje za testiranje i analize.

Najefikasnije i najzastupljenije rešenje ovog poblema je pokretanje virtuelnih mašina koje omogućavaju pokretanje novog operativnog sistema, razvoja softvera za različitu platformu ili na primer uspostavljanje sopstvenog servera za bazu podataka. Da bi sve ovo bilo moguće potrebno je izdvojiti određeni broj fizičkih računarskih resura, koja veoma često prevazilazi onu koji lični ili PC na fakultetu može da ponudi. Iz tog razloga, projekat prezentovan u ovom radu bio je usmeren na konfigurisanje RAF Data centra namenjenog profesorima i studentima za efikasniji tok nastave, kao i u skladu sa potrebama istraživanja koja se sprovode. U ovom cilju, Računarski fakultet namenio je određene servere kao i mrežnu i računarsku opremu koji kao celina omogućavaju predavačima, a kroz nastavu i studentima, da pristupaju, upravljaju i pokreću određene servise na udaljenim virtuelnim mašinama. Na ovaj način studenti se direktno susreću sa praktičnom primenom računarstva u oblaku (eng. Cloud Computing). Osim što im neposredno pomaže u svakodnevnim fakultetskim aktivnostima, ovakav vid rešenja umnogome će značiti studentima u daljem razvoju i započinjanju karijere.


Istorijat razvoja data centara pratio je brzi napredak informacionih tehnologija tokom velikog dela dvadesetog, kao i dvadeset prvog veka. Kako se tehnologija eksponencijalno razvijala, prema Murovom zakonu, istovremeno se javljala potreba za sve snažnijim i funkcionalnijim data centrima koji bi mogli da omoguće efikasniji odnos uloženih resursa i kvaliteta performansi. Pored ovoga, za brzo razvijajuće kompanije i korporacije bila je neophodna sve veća stabilnost i pouzdanost data centara.

Pored velikih korporacija, tehnološke potrebe u sklopu informacionih tehnologija godinama su rasle i u polju edukacije tj. obrazovnih institucija. Istraživanja danas zahtevaju sve veće resurse, i sve snažnije mašine. – zaključio je Njegovan.