Student Ognjen Arsenijević odbranio je diplomski rad na temu „Implementacija C++ biblioteka sa raznim algoritmima i strukturama podataka“

Student Računarskog fakulteta Ognjen Arsenijević je u petak, 4. novembra 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Implementacija C++ biblioteka sa raznim algoritmima i strukturama podataka pred komisijom koju su činili mentor dr Dragan Urošević i član dr Marko Mladenović.

U uvodu svog rada Ognjen je istakao sledeće:

U rešavanju problema iz takmičarskog programiranja, najčešće je potrebno iskoristi neke od opšte poznatih algoritama i struktura podataka. S obzirom na to da postoji ogroman broj zadataka i takmičenja, korisnici često dolaze u situaciju da konstantno kucaju iste algoritme i samo ih prilagođavaju različitom tipu podataka u zavisnosti od zadatka. Kao rešenje za ovaj problem implementirane su biblioteke u vidu zaglavlja koje će omogućiti korisnicima da uključe biblioteku i iskoriste željeni algoritam bez potrebe da se bave implementacijom.

Rad je podeljen na više poglavlja. Svako poglavlje će opisati po jednu od implementiranih biblioteka i algoritme ili strukture podataka koji se u njoj nalaze. Nakon toga biće opisan proces testiranja i na kraju će biti prikazan primer sa uputstvom za korišćenje implementiranih biblioteka.


S obzirom da postoji ogroman broj različitih algoritama i struktura podataka bilo je nemoguće odraditi implementaciju za sve njih. U ovom radu obuhvaćena je većina algoritama koja se predaje na kursevima iz algoritama i struktura podataka i dizajna i analize algoritama, kao i algoritmi koji se najčešće koriste u takmičarskom programiranju.

Postoji potencijal za nadgradnju ovog projekta i proširivanje postojećih i implementaciju novih biblioteka u budućnosti. Neke od biblioteka koje bi mogle biti naknadno implementirane su: biblioteka sa geometrijskim algoritmima, biblioteka sa matematičkim algoritmima, Segmentna stabla, Splay stabla, Treap, Sufiksno stablo itd. – zaključio je Ognjen.