Студент Тодор Михајловић одбранио је дипломски рад на тему „Транзиција монолитних апликација са традиционалне hosted на инфраструктуру у облаку“

Студент Рачунарског факултета Тодор Михајловић је у четвртак, 7. јула 2022. године одбранио дипломски рад на тему Транзиција монолитних апликација са традиционалне hosted на инфраструктуру у облаку пред комисијом коју су чинили ментор др Немања Радосављевић и члан др Бојана Димић Сурла. 

У уводу свог рада Тодор је истакао следеће:

Рачунарство у облаку представља испоруку IT ресурса на захтев преко Интернета са “Pay as you go” начином плаћања. Уместо да купујемо, подешавамо и одржавамо физичке центре података и сервере, можемо да приступамо технолошким услугама, као што су процесор, складиштење и базе података, када су наме потребне и то преко интернета. Осим економског ту су и многи други разлози због којих се компаније одлучују на процес транзиције са hosted на рачунарство у облаку.

Тразниција на рачунарство у облаку подразумева премештање података, апликација и IT процеса из неких центара података у друге центре података. Овај процес захтева доста припреме и напорног рада, али обично се на крају труд исплати, што резултира уштедом трошкова и већом флексибилношћу.

Иако је описан процес комплексан и захтева времена, труд се исплати и програмери осете бенефите рачунарства у облаку. Међутим, ни цлоуд цомпутинг није без својих мана. Једна од главних критика је непредвидљивост рачуна. Будући да се готово сви сервиси плаћају по потрошњи, тешко је некада унапред одредити број захтева у секунди или неке друге метрике потребне за предикцију рачуна. Други проблем је комплексност платформе. Некада због великог броја услуга које пружа облак као и због детаљнијег начина подешавања, основне операције као закупљивање сервера могу деловати комплексно. Код нас у пракси, показало се да бенфити далеко надмашују ове недостаке те се миграција у облак исплатила. – закључио је Тодор.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.