Student Todor Mihajlović odbranio je diplomski rad na temu „Tranzicija monolitnih aplikacija sa tradicionalne hosted na infrastrukturu u oblaku“

Student Računarskog fakulteta Todor Mihajlović je u četvrtak, 7. jula 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Tranzicija monolitnih aplikacija sa tradicionalne hosted na infrastrukturu u oblaku pred komisijom koju su činili mentor dr Nemanja Radosavljević i član dr Bojana Dimić Surla. 

U uvodu svog rada Todor je istakao sledeće:

Računarstvo u oblaku predstavlja isporuku IT resursa na zahtev preko Interneta sa “Pay as you go” načinom plaćanja. Umesto da kupujemo, podešavamo i održavamo fizičke centre podataka i servere, možemo da pristupamo tehnološkim uslugama, kao što su procesor, skladištenje i baze podataka, kada su name potrebne i to preko interneta. Osim ekonomskog tu su i mnogi drugi razlozi zbog kojih se kompanije odlučuju na proces tranzicije sa hosted na računarstvo u oblaku.

Traznicija na računarstvo u oblaku podrazumeva premeštanje podataka, aplikacija i IT procesa iz nekih centara podataka u druge centre podataka. Ovaj proces zahteva dosta pripreme i napornog rada, ali obično se na kraju trud isplati, što rezultira uštedom troškova i većom fleksibilnošću.

Iako je opisan proces kompleksan i zahteva vremena, trud se isplati i programeri osete benefite računarstva u oblaku. Međutim, ni cloud computing nije bez svojih mana. Jedna od glavnih kritika je nepredvidljivost računa. Budući da se gotovo svi servisi plaćaju po potrošnji, teško je nekada unapred odrediti broj zahteva u sekundi ili neke druge metrike potrebne za predikciju računa. Drugi problem je kompleksnost platforme. Nekada zbog velikog broja usluga koje pruža oblak kao i zbog detaljnijeg načina podešavanja, osnovne operacije kao zakupljivanje servera mogu delovati kompleksno. Kod nas u praksi, pokazalo se da benfiti daleko nadmašuju ove nedostake te se migracija u oblak isplatila. – zaključio je Todor.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.