Студент Вељко Јевтић одбранио је дипломски рад на тему „VANET – Бежичне ad hoc мреже за комуникацију између аутомобила“

Студент Рачунарског факултета Вељко Јевтић је у уторак, 6. септембра 2022. године одбранио дипломски рад на тему VANET – Бежичне ad hoc мреже за комуникацију између аутомобила пред комисијом коју су чинили ментор др Петар Бојовић и члан др Ђорђе Бабић.

У уводу свог рада Вељко је истакао следеће:

Све више возила је на путевима из године у годину, а с повећањем броја возила, повећава се и проценат саобраћајних незгода које се дешавају. Велики проблем је недостатак комуникације између возила. На пример, возило испред нас бива приморано да се нагло заустави због неочекиваног објекта на путу или пешака, а ми не приметимо на време да се оно зауставља и доводимо себе и возача другог возила у опасност од удеса.

Као још један пример се може навести ситуација где се саобраћајна незгода веч догодила, а остали возачи немају информацију о томе док путују, те дођу до места несреће где је саобраћај успорен или преусмерен, те губе драгоцено време.

Разменом информација о таквим догађајима би се могло опуштеније путовати и на време би се избегавале несреће што доприноси безбедности свих учесника у саобраћају. Аутомобили и аутомобилска индустрија су изузетно напредовали у последњим годинама и уведени су многобројни системи који помажу возачу како би путовање прошло што безбедније. Иако је напредак велики, системи за комуникацију између возила и објеката поред пута нису у потпуности усавршени.

Безбедна вожња, интелигентни саобраћајни систем, сигнал раног упозорења за возаче, који би могли да минимизирају незгоде на путу, повећање информација о стању на путевима и обезбеђивање боље комуникације у транзиту, комуникације између возила и комуникације између објеката поред пута и возила, само су нека од обележја ad hoc мреже за возила (VANET).

Сва горе поменута обележја, као и комплетан рад, показују нам које нам све предности доноси VANET у аутомобилима будућности. Наравно, да би се такви системи имплементирали у возило, потребно је много напора, истраживања, усавршавања, а постоји и много безбедносних изазова које треба превазићи. – закључио је Вељко.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.