Student Veljko Jevtić odbranio je diplomski rad na temu „VANET – Bežične ad hoc mreže za komunikaciju između automobila“

Student Računarskog fakulteta Veljko Jevtić je u utorak, 6. septembra 2022. godine odbranio diplomski rad na temu VANET – Bežične ad hoc mreže za komunikaciju između automobila pred komisijom koju su činili mentor dr Petar Bojović i član dr Đorđe Babić.

U uvodu svog rada Veljko je istakao sledeće:

Sve više vozila je na putevima iz godine u godinu, a s povećanjem broja vozila, povećava se i procenat saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju. Veliki problem je nedostatak komunikacije između vozila. Na primer, vozilo ispred nas biva primorano da se naglo zaustavi zbog neočekivanog objekta na putu ili pešaka, a mi ne primetimo na vreme da se ono zaustavlja i dovodimo sebe i vozača drugog vozila u opasnost od udesa.

Kao još jedan primer se može navesti situacija gde se saobraćajna nezgoda več dogodila, a ostali vozači nemaju informaciju o tome dok putuju, te dođu do mesta nesreće gde je saobraćaj usporen ili preusmeren, te gube dragoceno vreme.

Razmenom informacija o takvim događajima bi se moglo opuštenije putovati i na vreme bi se izbegavale nesreće što doprinosi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Automobili i automobilska industrija su izuzetno napredovali u poslednjim godinama i uvedeni su mnogobrojni sistemi koji pomažu vozaču kako bi putovanje prošlo što bezbednije. Iako je napredak veliki, sistemi za komunikaciju između vozila i objekata pored puta nisu u potpunosti usavršeni.

Bezbedna vožnja, inteligentni saobraćajni sistem, signal ranog upozorenja za vozače, koji bi mogli da minimiziraju nezgode na putu, povećanje informacija o stanju na putevima i obezbeđivanje bolje komunikacije u tranzitu, komunikacije između vozila i komunikacije između objekata pored puta i vozila, samo su neka od obeležja ad hoc mreže za vozila (VANET).

Sva gore pomenuta obeležja, kao i kompletan rad, pokazuju nam koje nam sve prednosti donosi VANET u automobilima budućnosti. Naravno, da bi se takvi sistemi implementirali u vozilo, potrebno je mnogo napora, istraživanja, usavršavanja, a postoji i mnogo bezbednosnih izazova koje treba prevazići. – zaključio je Veljko.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.