Студенткиња Јована Ивановић одбранила је дипломски рад на тему „Имплементација физике у видео играма – алгоритми и оптимизација“

Студенткиња Рачунарског факултета Јована Ивановић је у понедељак, 5. децембра 2022. године одбранила дипломски рад на тему Имплементација физике у видео играма – алгоритми и оптимизација пред комисијом коју су чинили ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Драган Урошевић.

У уводу свог рада Јована је истакала следеће:


Симулација физичких закона представља један од најважнијих делова видео игре. Већина видео игара инспирисана је реалним физичким светом стога захтева поштовање одређених закона физике.


Физика у играма представља један од најсложенијих и најзахтевнијих делова игре са становништва програмирања. Иако скоро неприметан, физика представља основу за сваку добру игру. Кроз цео рад провлачио се главни мотив балансирања перформанси, сложености и тачности. С обзиром на то колико је мало време извршавања једног степа физике, прави је инжењерски подухват дизајнирати алгоритме који ће да симулирају прави физички свет.

Овај рад је приказао пример израчунавања брзина и позиција тела, као и де текције колизија између тела. Након овога би уследио корак који решава колизије, заправо одбија тела једне од других и слично. Ова компонента обично се назива solver physics engine-а. Детекција колизија и солвер представљају две главне и једнако комплексне компоненте сваког engine-а. – закључила је Јована.